a

2021 Çapraz Zincir DeFi Yılı Olacak: Kava ve Hard’ı Farklı Kılan Ne?

coinnet
coinnet

Kuşkusuz, 2020, merkezi olmayan finansın veya sadece DeFi’nin yılı oldu.

DeFi, sıçramalar ve sınırlarla büyüdü. Kava blok zinciri gibi platformlar tarafından atıla DeFi temeli, kripto alanını Bitcoin ve Ethereum’un ötesinde daha da fazla büyümeye hazırlayarak yeni kripto para düzenini inşa ediyor.

Yaratılış: DeFi’nin Yükselişi

2017’de, ICO’lar piyasanın revaçta olan etkinliğiydi ve bu, Ethereum fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasına yardımcı oldu. Bu yüzden 2017, merkezi olmayan uygulamalar kavramının kök salmaya başladığı yıldı.

Çok az protokol, geleneksel sektördeki araçları taklit eden, merkezi olmayan, güvenli ve açık uygulamalar yoluyla özellikle finans alanında devrim yaratmaya meyilliydi.

Yıllar geçtikçe, finansmanı demokratikleştirme ve aracıları dışlayarak sorunsuz bir şekilde finansal katılımı sağlama umuduyla, yaratıcılar DeFi fikrinin tohumlarını attılar.

Üç yıl sonra ve 2020’nin sonunda, DeFi projesi ile şu anda Ethereum dijital varlıklarının 13,5 milyar dolardan fazlası kilitli durumda. Bununla birlikte, bu alt sektörün potansiyeli -2020’de katlanarak büyümesine rağmen- endüstri uzmanlarına göre gelecekte yüz milyarlarca olacağa benziyor.

Tüm akıllı sözleşme platformlarını aktif açık finans dApp ile bağlayan bir DeFi sistemi bu yükselişi hızlandırabilir. Sonuç olarak, çapraz zincir merkezi olmayan finansal hizmetler ve ürünlere olan talep artmıştır. Kullanıcılar artık daha iyi hizmetler istiyor, bunun için de -birkaç isim vermek gerekirse- Bitcoin ve XRP’lerini kilitleyebiliyorlar.

Kava, Çapraz Zincir DeFi’nin Kralı mı?

Eğer DeFi birlikte çalışmak manasına geliyorsa, Kava protokolü DeFi projeleri arasında açık ara liderdir.

Büyüyecek ölçeklenebilir katmanına bağlı uygulamalarla birlikte, tüm popüler uygulamaları birbirine bağlayan canlı bir DeFi ekosistemi oluşturmaya odaklanılacak bir yıl olan 2021’in, Kava’nın ana değer önerisini nasıl karşılayacağı belirsiz.

Deneyimsiz olanlar için Kava blok zinciri, dünyanın ilk zincirler arası DeFi merkezidir. Kava’nın kurucu ortağı ve Baş Ürün Sorumlusu Scott Stuart’a göre Kava, “uygulamaların ve geliştiricilerin kolaylıkla ve süresiz olarak yararlanabileceği merkezi olmayan bir finansal hizmetler platformu oluşturmayı” hedefliyor.

Bu Kava merkezi aracılığıyla kullanıcılar, Bitcoin gibi önde gelen kripto para birimlerinden bazılarını yalnızca cazip bir yıllık getiri sağlamak için değil, aynı zamanda Kava blok zincirine özgü bir stabilcoin olan USDX cinsinden borç almak için varlıkları teminat olarak kullanabilirler.

İlginç bir şekilde, borçluların kredilerini USDX cinsinden kullanma şansı da var.

Örneğin, borç aldıklarında, aynı fonları Hard Protokolde tedarik etmek için kullanabilirler, Hard’da ödüller kazanabilirler. Yönetişim belirteci/governance token ve eşzamanlı olarak Hard protokolü tarafından dinamik olarak belirlenen faiz oranlarını kazanabilirler.

Ayrıca, borçlular sentetik kaldıraca erişebilir. Bu düzenlemede, USDX’i daha fazla teminat karşılığında takas edebilir ve daha fazla kredi çekebilirler. Bu süreci tekrarlayarak, herhangi bir borçlu sentetik bir kaldıraç oluşturabilir ve etkili bir şekilde kaldıraçlı bir uzun pozisyon yaratabilir.

Ayrıca, 9 Haziran’da duyurulan erken adaptasyon programı kapsamında, kullanıcıların kripto varlıklarını kullanarak USDX cinsinden kredi almaları teşvik ediliyor. Kava likidite önyükleme programı, teşvik olarak dört yıl içinde – 2024’e kadar – 80 milyonun üzerinde KAVA dağıtacak.

Kava, evrak işleri yerine ve genellikle bankalarda olduğu gibi bir aracıdan geçmek yerine, kullanıcıları daha önce bahsedildiği gibi sabit paralar, krediler ve faiz getiren hesaplar gibi ilginç ürünlere etkili bir şekilde bağlayan merkezi olmayan bir banka gibi davranır.

Kullanıcılar varlıklarını elinde bulundurmaktan ziyade, Ethereum gibi platformlar aracılığıyla DeFi’ye katılmak için varlıklarını belirtmeye gerek kalmadan daha fazla kazanabilirler.

Kava’ya yönelik daha fazla talebi karşılamak için, kullanıcıların Kava’nın yüksek verimliliğinden ve ölçeklenebilir ortamından yararlanmasını sağlamak amacıyla, Hard Protokolün piyasaya sürülmesi, bir piyasa değişikliğidir.

Hard Protokol

Ethereum Maker’dan daha iyi olan Hard protokolü, Kava blok zincirini tamamlayan ve kullanıcıların dijital varlıklarından daha fazla kazanmalarına olanak tanıyan zincirler arası bir para piyasasıdır.

Kullanıcılar dApp aracılığıyla BTC, XRP, BNB, BUSD, KAVA ve USDX gibi varlıklarla ödünç verebilir, ödünç alabilir ve ödüller kazanabilirler.

DApp, güvenlik için temel katmana, fiyat akışları için oracle’lara ve çapraz zincir işlevselliğine güvenerek Kava’ya dayanmaktadır. Şu anda Sürüm-1, BTC, BNB, BUSD, USDX, XRP ve HARD için arz yönlü mevduatları ve HARD teşviklerini desteklemektedir. Bu dijital varlıklardan herhangi birini tedarik ederek, kullanıcılar HARD’da ödüller alırlar.

İkinci sürüm 30 Aralık 2020’de piyasaya sürülecek. BTC, BNB, BUSD, LINK, USDX ve XRP için borçlanma tarafı ve HARD teşviklerini destekleyecek.

Bu lansmanın ardından, Hard protokolü tamamen işlevsel olacak; KAVA ve HARD token kazanmak için bu yeterli bir neden.

Sonuç

Tüm bunların ötesinde, Kava platformu daha yüksek verimle ölçeklenebilme potansiyeline sahip.

Daha önce Kava, ekosistemlerinin büyümesi ve DeFi’nin canlı olması için varlıklara sorunsuz bir şekilde uyum sağlamaya yönelik raylara sahip olması gerektiğini belirtti.

Aralık 2020 sonu itibariyle, protokol tarafından desteklenen BTC, XRP, BNB, HARD ve bir stabilcoin olan BUSD dahil olmak üzere beşten fazla dijital varlık vardı. Hard Protokolün başlatılması, ekosistemin 2021’de daha da gelişmesini sağlayacak bir başka nedendir.

Örneğin XRP veya BTC’nin tokenize edilmesi ihtiyacının ortadan kalkmasıyla, sıradan kullanıcıların likidite sağlaması veya USDX kredileri alması daha kolay hale geliyor.

Ne kadar çok para desteklenirse, USDX o kadar likit hale gelir, bu nedenle sadece KAVA’nın fiyatını değil, aynı zamanda HARD gibi Kava üzerine inşa edilen protokolleri de destekler.

Kaynak: BtcManager

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.