ABD, Fidye Yazılım ile Mücadele için Görev Gücü Oluşturuyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin başı son dönemlerde fidye yazılım ile dertteydi. Bu konuda ciddi adımlar atan ülke yönetimi bunun için görev gücü kurdu.

ABD Adalet Bakanlığı’na bağlı görev gücü kripto para birimlerini fidye yazılım için kullanan korsanların peşine düşecek. Yazın ABD’nin önemli şirketlerine fidye yazılım saldırısı yapılmış ve ciddi meblağda kripto para korsanlara gönderilmişti.

Borsalara Kara Para Uyarısı

Fidye yazılım ile elde edilen kripto paraların kara para sınıfına girmesi dolayısıyla borsalara bu konuda emir çıkartan Adalet Bakanlığı, platformlarında kara para aklamaya izin veren şirketleri kara listeye alacağını açıkladı. Bunun için büyük bir görev gücü de kuran yönetim, bu sorunu kökünden çözmek için girişimlere başladığını da belirtti.  

ABD Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco, bu konu ile ilgili borsalarla koordineli çalışacaklarını söyledi. Monaco, “Kripto para borsaları geleceğin bankaları olmak istiyor. İnsanların bu sistemleri kullanırken kendilerine güvenebileceklerinden emin olmamız gerekiyor” dedi.

ABD, Eylül ayında kara para akladığı gerekçesi ile Çek Cumhuriyeti menşeili kripto para borsası Suex’e yaptırım uygulamıştı. Bu da diğer borsalara neden uyarı yapıldığını net bir biçimde ortaya koyuyor.

Adalet Bakanlığı ayrıca, devlet çalışanlarının bilgisayar korsanlığı saldırılarını ve güvenlik açıklarını bildirmelerini gerektiren yeni bir siber dolandırıcılık uyarı sistemi başlattı. Gerekli bildirimlerin yapılmaması halinde ağır cezaların geleceğini dile getiren Lisa Monaco, "Çok ağır cezalar vereceğiz. Bu, vergi mükelleflerinin dolarının etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamamız gereken bir araçtır” diye konuştu.

Fidye Yazılım Saldırıları için Kripto Kullanımı

Son dönemlerde fidye yazılım saldırıları ile kritik öneme sahip şirketlere düzenlenen operasyonlarla milyonlarca dolarlık kayıplar yaşanıyor. Özellikle ABD’nin başını çektiği ülkeler bu saldırılardan ciddi anlamda yıprandı. 2020'de fidye yazılımı ödemelerinde 400 milyon doların üzerinde kayıp yaşandı. Bu, 2019'da kaybedilen miktarın dört katından fazla bir meblağa denk geliyor.

Kripto para birimleri bu konuda kısmi bir rol oynamaktadır. Bitcoin gibi blok zinciri ağlarının eşler arası ve merkezi olmayan yapısı nedeniyle, ödemeler sansürlenemez ve geri döndürülemez. Bu, siber suçluların ödemeleri tespit edilmeden veya durdurulmadan kullanmalarına yardımcı olur.

Sadece Bitcoin de değil. Bu ödemeleri kolaylaştırmak için Monero gibi gizliliği artıran madeni paralar da kullanılıyor. İki ay önce John Oliver, reklamlarında kasıtlı olarak siber suçlulara hizmet verdiği için Monero ile dalga geçti.