AB’de, Yasadışı Reklamlara Yönelik “Dijital Hizmetler Yasası” Kabul Edildi
Avrupa Birliği, internet üzerinden yayınlanan reklamlar konusunda önemli bir yasa çıkarttı. Yeni yasaya göre platformlar yasadışı reklamları daha hızlı bir şekilde kaldıracak.
Apple ve Meta gibi internet teknolojileri konusunda önemli bir yere gelen kurumları hedef alan Dijital Hizmetler Yasası, tüm birlik içerisinde internet anayasası olarak görülüyor.
Yasadışı Reklam İçerikleri Engellenecek
Avrupa Birliği tarafından çıkartılan Dijital Hizmetler Yasası, birlik içerisindeki ülkelerde yayınlanan ve tüketicileri yanıltıcı etkiye sahip olan reklamların hızlı bir şekilde kaldırılmasını sağlayacak. Sosyal medya platformlarının da bu yasa kapsamında hareket etmesi bekleniyor. Birlik ayrıca yeni yaptırım ve denetlemeler de yapacak.
AB milletvekilleri, hükümetler ve Avrupa Komisyonu, Apple gibi büyük teknoloji şirketlerini bir araya getirmeyi amaçlayan bir dizi yasadan biri olan Dijital Hizmetler Yasası'nın (DSA) hükümlerini tamamladı.
Dijital Hizmetler Yasası olarak bilinen taslak üzerinde ilk olarak 2020 yılında çalışma gerçekleştirildi. Yasa özellikle sosyal ağların, uygulama mağazalarının ve içerik paylaşım platformlarının reklamları hedefleme yeteneğini kısıtlamayı amaçlıyor. Komisyon, 45 milyondan fazla Avrupalı kullanıcısı olan en büyük sitelerin ve arama motorlarının algoritmalarını denetleme ve dünya çapında yıllık cironun yüzde 6'sına kadar yüksek para cezaları uygulama yetkisine sahip olacak.
Nihai mevzuat aynı zamanda “karanlık kalıpları” yasaklamayı da hedefliyor - platformlar insanları istenmeyen eylemlere zorlamak için dürtüler veya site tasarımı kullandığında - yasa koyucuların ve hükümetlerin aldatıcı ve manipülatif olarak gördüğü bir uygulama.
İlgili Haber: Avrupa Birliği, Tüm Anonim Kripto İşlemlerini Yasakladı
Çevrimdışı, Çevrimiçi Ayrımı Ortadan Kalkıyor
AB'nin dijital sorunlardan sorumlu komisyon üyesi Margrethe Vestager, anlaşmanın tamamlanmasının ardından bir video açıklamasında, "Çevrimdışı olarak yasa dışı olan, çevrimiçi olarak da yasa dışı olarak görülmeli ve ele alınmalıdır" diyen Vestager sözlerine, “Demokrasi geri döndü, haklarımızı almamıza ve çevrimiçi olduğumuzda daha güvende hissetmemize yardımcı oluyor” diye devam etti.
Öneriler ayrıca çocukları ve ırk veya cinsellik gibi hassas verilere dayalı reklamları hedeflemeyi de sınırlandırıyor. Görüşmelere katılan Yeşiller Partisi milletvekili Alexandra Geese, nihai anlaşmanın onaylanmasından kısa bir süre önce yayınlanan bir bildiride, Dijital Hizmetler Yasası "nefreti, kutuplaşmayı ve dezenformasyonu engelleyen internet için bir anayasa haline gelebileceğini" söyledi.
Mart ayında AB, büyük teknoloji oyuncularının daha küçük rakiplerden gelen rekabeti haksız yere engellemesini durdurmayı amaçlayan ilgili Dijital Piyasalar Yasası üzerinde bir yasama anlaşmasına vardı.