Akash (AKT) Nedir?
Akash, Cosmos yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak oluşturulmuştur. Cosmos blok zincirinde uygulanan açık kaynaklı ve merkezi olmayan bir bulut bilişim platformudur.
Kripto para projesi, herhangi bir cloud-native uygulamasının dağıtımına izin verir. Ağındaki merkezi olmayan uygulamalar ve kuruluşlar için fiyat-performans ve ölçeği iyileştirir. Akash, mevcut birçok bulut uygulamasıyla uyumludur ve işletmelerin merkezi olmayan bulut bilişim pazarına katılmasına olanak tanır.
AKT, merkezi alternatiflerden daha verimli ve uygun maliyetli bulut bilişim hizmetleri sağlamak için yetersiz kullanılan bulut kapasitesini dağıtır. Açık kaynak teknolojisine olan bağlılığıyla Akash Network, mevcut merkezi bulut bilişim sağlayıcılarından önemli ölçüde daha ucuz olduğunu iddia eder.
Projenin Kurucusu Kimdir?
Greg Osuri, projenin baş mimarlarından birisidir. Geleneksel bulut sağlayıcılarına daha verimli ve uygun maliyetli bir alternatif sağlamayı amaçlar. Merkezi olmayan bir bulut bilgi işlem platformu olan Akash Network'ün kurucu ortağıdır. Aynı zamanda Akash Network'ü geliştiren şirket Overclock Labs'ın CEO'sudur.
Akash Network Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Kripto projesi, son zamanlarda kriptonun en büyük başarı öykülerinden biri oldu. Bulut bilişim platformunun AKT kripto parası Ağustos 2023'te ortaya çıktı.
AKT, Akash ağına güç veren yerel belirteçtir. Ağı yönetmek ve güvence altına almak, kullanıcı genelinde değeri depolamak ve değişim yapmak ve ağa katılımı teşvik etmek için kullanılır.
Akash Nasıl Çalışır?
Platform, boşta bilgi işlem gücünü ihtiyaç duyan müşterilere toplayan ve yeniden tahsis eden merkezi olmayan bir bulut bilişim pazarıdır. Akash'ın 'Supercloud'u, şeffaf, dağıtılmış bir kiralama hizmeti aracılığıyla müşterileri sağlayıcılarla bağlar. Akash blok zinciri aracılığıyla merkezi olmayan hesaplamanın faydalarını korur.
Protokolün esnekliği, küresel dağıtımlardan gelen performans avantajları sunar. Aynı zamanda sağlayıcılar arasında harekete izin verir. Sağlayıcılar da kullanılmayan kapasiteden kar elde eder.
Bir sanallaştırma süreci aracılığıyla, bilgisayar kaynakları kapsayıcılı uygulamalara bölünür. Bu “Konteynerler” adı verilen bir ağdaki bulut hizmetlerinin alıcıları olan “Kiracılara” kiralanır. Sağlayıcıların, sipariş olarak doğrulandıktan sonra bu talepler üzerindeki teklifi, istenen kaynaklar için en düşük teklif kiralamayı kazanır.
Süreç boyunca, piyasa katılımcılarının her biri ağı kullanmak için finansal bir teşvik alır. Sağlayıcılar atıl kaynaklarından para kazanmaktan kar eder. Gruptaki kiracılar daha düşük maliyetlerden yararlanır. Pazaryeri işlemlerinin tümü Akash blok zincirinde gerçekleşir.
AKT blok zinciri, bir Delege Edilmiş Stake Kanıtı (DPoS) konsensüs mekanizması ile güvence altına alınmıştır. Bu nedenle ağ, doğrulayıcılar ve delegelerden oluşan bir sisteme bağlıdır.
Akash ağındaki doğrulayıcılar, delegeler tarafından kendilerine stake edilen tokenleri kullanarak bir oylama süreci aracılığıyla blok zincirine yeni bloklar işler. Delegeler, platformda sağlanan kamuya açık bilgilere dayanarak seçtikleri doğrulayıcılara tokenleri stake etme imkanı doğar.
Protokol ayrıca daha fazla hız ve ölçeklenebilirlik için bir Tendermint algoritması uygular. Şeffaf ve izinsiz süreciyle birlikte ilk açık kaynaklı, merkezi olmayan bulut platformunu temsil ediyor.
Akash Coin Geleceği
İlk olarak, CoinCodex'in kısa vadeli bir AKH fiyat tahmini vardı. Kripto paranın 8 Şubat'a kadar 3 dolara çıkabileceğini söyledi. Diğer uzman tahminlerine göre yıl içinde; 5,34 $ 6,77 $ ve 4,04 dolara ulaşacağını söyledi.