Avrupa Birliği Konseyi İki Kripto Düzenleyici Öneri Üzerinde İlerliyor
Avrupa Birliği, kripto para düzenlemesinde daha genel bir yaklaşım ile çözüm üretmeyi hedefliyor. Birlik içerisinde bazı ülkeler kendi düzenlemelerini gerçekleştirdiler.
Avrupa Birliği Konseyi, üye ülkelerde yer alan vatandaşların korunması ve siber tehditlerin en aza indirilmesi amacıyla kripto düzenleme konusunu konuşuyor. Birlik, şimdilik iki ana düzenleme önerisi üzerinde ilerlemeyi tercih ediyor. Bu çerçeveler dün yapılan toplantıda birlik üyeleri tarafından kabul edildi.
MiCA ve DORA Planları Masaya Yatırıldı
Avrupa Birliği içerisindeki tüketicileri kripto düzenleme sayesinde dijital varlıkların zararlı etkilerinden korumayı amaçladığı toplantıda hem Kripto Varlıklardaki Piyasalara İlişkin Yönetmelik (MiCA) hem de Dijital Operasyonel Esneklik Yasası (DORA), Konseyin dijital finans paketi kabul gördü. Kabul edilen bu paket plan aynı zamanda Konseyin kripto varlık düzenlemesine ilişkin genel stratejisini ve dağıtılmış defter teknolojisine ilişkin bir teklifi de içermesi bakımından piyasalar tarafından dikkatle takip ediliyor.
Amaç, standartların ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği parçalı bir yaklaşımın oluşmasına izin vermek yerine, üye ülkeler genelinde yatırımcı korumasıyla yeniliği teşvik etmek için AB'de kripto için yolun birleşik kurallarını oluşturmaktır.
Paketteki bir teklifte şu ifadeler yer alıyor: "Bu nedenle, kripto varlıklar ve ilgili faaliyetler ve hizmetler için belirli kurallar sağlamak ve geçerli yasal çerçeveyi netleştirmek için Birlik düzeyinde özel ve uyumlu bir çerçeve gereklidir. Bu tür uyumlu çerçeve, bu hizmetlerin henüz finansal hizmetlere ilişkin Birlik mevzuatı kapsamında olmadığı kripto varlıklarla ilgili hizmetleri de kapsamalıdır."
MiCA ve DORA Ayrı Ele Alınacak
Avrupa Birliği MiCA ve DORA planları konsey tarafından farklı işlevler için kullanılacak. MiCA, devredilebilir kripto varlıkları ile ilgili ihraç ve hizmetler için bir çerçeve oluşturacak ve şeffaf, adil ve doğru bir pazarlama stratejisini denetleyecek.
DORA, bilgi ve iletişim teknolojisi risk yönetimi yönergeleri oluşturacak. Siber riskleri önlemek için bu sistemlerin test edilmesini zorunlu kılmanın yanı sıra, herhangi bir olay için tek tip bir raporlama çerçevesi oluşturur. Ayrıca, Avrupa düzenleyicilerine, bir firmanın bilgi veya iletişim teknolojisi için kullanılan üçüncü taraf hizmet sağlayıcıları kullanımına daha yakından bakma yetkisi verir.
Konsey, teklifler konusunda Parlamento ile müzakerelere girecek ve geçici bir anlaşmaya vardıklarında her iki kurum da düzenlemeleri resmen kabul edecek.