BIS: “Merkez Bankalarının Yüzde 90’ı CBDC Çalışması Yürütüyor”
Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), CBDC konusunu sık sık ele alan çalışmalar yayınlıyor. BIS tarafından en son yayınlanan çalışmadaki sonuçlar oldukça çarpıcı.
BIS tarafından küresel ölçekte yaptırılan ankete göre merkez bankalarının ezici çoğunluğu CBDC konusunda çalışma yürütüyor.
10 Bankadan 9’u CBDC Çalışması Yapıyor
Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından yaptırılan çalışmaya göre, 10 merkez bankasından 9’u kripto paralar konusunda çalışma yürütüyor. BIS’in araştırmasının sonuçlarına göre yüzde 90 oranında merkez bankaları CBDC için gerekli faaliyetler içerisinde bulunuyor. BIS, “Küresel olarak, merkez bankalarının üçte ikisinden fazlası, kısa veya orta vadede perakende CBDC çıkarabileceklerini veya muhtemelen çıkarabileceklerini düşünüyor” dedi.
Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS)’nın yürüttüğü bir anket, dünya çapındaki birçok merkez bankasının bir merkez bankası dijital para birimi veya CBDC'yi piyasaya sürmek istediğini öne sürdü. Banka tarafından dün yayınlanan basın bülteninde, BIS Para ve Ekonomi Departmanı, Ekim-Aralık 2021 arasında ankete katılan 81 merkez bankasının yüzde 90'ının "bir tür CBDC çalışmasıyla meşgul" olduğunu ve yüzde 26'sının CBDC'lerde pilot uygulama yaptığını ve yüzde 60'ından fazlasının bunu yaptığını söyledi.
BIS bültende, “Küresel olarak, merkez bankalarının üçte ikisinden fazlası, kısa veya orta vadede perakende CBDC çıkarabileceklerini veya muhtemelen çıkarabileceklerini düşünüyor” dedi. "Toptan CBDC'ler üzerindeki çalışmalar, giderek sınır ötesi ödemelerin verimliliğiyle ilgili nedenlerle yönlendiriliyor. Merkez bankaları, CBDC'leri, mevcut ödeme sistemlerinin sınırlı çalışma saatleri ve mevcut işlem zincirlerinin uzunluğu gibi önemli sorunlu noktaları hafifletebilecek kapasitede görüyor” ifadelerine yer verdi.
İlgili Haber: BIS, CBDC İçin Ortak Pilot Uygulaması Gerçekleştirdi
“İyi Tasarlanmış CBDC Dijital Ödeme Araçlarına Erişim Sağlayabilir”
Makale, Ekim 2020'de Bahama Kum Doları'nın piyasaya sürülmesiyle başlayan birkaç CBDC'nin ve bir yıl sonra Nijerya'nın eNaira'sının yanı sıra 2021'de Doğu Karayip DCash'inin ve Çin'in dijital yuanının gelişimine atıfta bulundu. BIS anketine göre, Merkez bankalarının yüzde 70'inden fazlası, mevcut ödeme sistemleri için özel sektör işbirliği ve birlikte çalışabilirlik ile CBDC'leri de araştırıyor. Deutsche Bundesbank yönetim kurulu üyesi Burkhard Balz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "İyi tasarlanmış bir CBDC, dijital olarak daha az bilgili toplum grupları da dahil olmak üzere tüm nüfus grupları için güvenli, anında ve verimli bir dijital ödeme araçlarına erişim sağlayabilir. CBDC'nin çevrimdışı ödemeleri destekleyebilmesi de faydalı olacaktır. İnsanlar, aralarından seçim yapabilecekleri dijital ve uygun maliyetli bir nakit alternatifinden faydalanabilir” dedi.
Ankete katılan 81 ülke -dünya nüfusunun yüzde 76'sını temsil ediyor- 25'inin ABD ve Japonya da dahil olmak üzere "gelişmiş ekonomilere" sahip olduğu belirtilirken, bunların çoğunluğunun sabit para birimine sabitlenmiş ve fiat para birimi tarafından desteklenen sabit paraların bir "bir miktar potansiyel"e sahip olduğunu dile getirildi. Buna karşılık, genel olarak yanıt verenlerin yüzde 60'ından fazlası, kripto para birimlerinin yerel ödemeler konusunda "önemsiz veya hiç faydası olmadığını" söyledi ve yaklaşık %40'ı kriptonun sınır ötesi ödemelerde kullanımı için aynı yanıtı verdi.