a

BIS Ve CBDC Ortaklığı Üzerine Uzmanlar Tarafından Araştırmalar Yapılıyor

coinnet
coinnet

Geçtiğimiz hafta BIS yazılar yazan bir grup araştırmacı yeni bir bildirge yayınladı. Bildirgede, merkez bankaları dijital para birimleri üzerine, ortaya çıkan yeni teknolojiler ile beraber sınırlar arası ödemeler için nasıl bir yol izlemesi gerektiği hakkında çıkarımlar yapıldı.

Konular CBDC gibi merkez bankaları ve yenilikler üzerine olunca, R&D(Research and development),(Ar-Ge) üzerinden açıklamalar yapılıyor.

Merkez banklarının dijital varlıklar üzerinde yaptığı çalışmaları incelersek;

  • Başkent Pekin tarafından ATM’lerde olayın içine dahil edilerek, kullanılmaya başlanan dijital varlıklar ve yapılan testler. Bu testlerde ATM’lerden dijital paranın nakit paraya çevrilebilmesi üzerine yapılan çalışmalarda var.
  • Bahama Merkez Bankasından güzel bir isimle geliştirilmeye başlanan “Sand Dollar”

Her geçen gün Dijital paralar üzerine farklı ülkelerden ve Merkez Bankalarından (BIS) adımlar gelmekte.

CBDC’ler Üzerine

“bir çok CBDC denemesi ve sınırlar arası ödeme için atılan adımlar” CBDC sistemlerinin, özellikle birçok farklı varlık üzerinden tek bir çerçevede işlem yapıla bilenlerin, uzun süredir çözüm aranan sınırlar arası problemleri hafiflete bildiği ve bunlara AML/KYC düzenlemelerinin, yavaş işlem süreçleri ve geri kalmış teknolojisi de dahil olmak üzere çözüm bulabileceği ORTAYA ÇIKARILDI.

Araştırmaları yapan ve makaleleri yazanlar tarafından gelen bir başka konu başlığı ise stabilcoinler.

Arkalarında dünyanın en itibarlı para birimlerinden biri olan Doları bulunduran stabilcoinler, CBDC tarafında yapılan geliştirmeler ve denemelerin gölgesinde kala bilir. Merkez Bankları(BIS) tarafından sınırlar arası için geliştirilecek dijital varlıklar işlevleri ile pek çok probleme çözüm bulacaklar.

Merkez Bankaları, gerekli kurumlar ile beraber çalışmalar yürüterek, gelişmelerden halkında yararlanacağı platformlar ve uygulamalar getirecekler.

Türkiye merkez bankasınında kripto para birimleri üzerine ilgisinin olduğunu ve çalışmaların yürütüldüğünü ekleyebiliriz.

Farklı ülkelerden ve merkez bankalardan kimi zaman olumlu kimi zaman olumsuz birçok gelişmenin yaşandığı 2021 yılında, kripto paralar gündelik yaşantılarımıza küçük adımlarla entegre edilerek kullanılabilir hale gelmekteler.

Merkez bankaları ile ilgili geçmiş gelişmeler;

Visa Yöneticisi: “Merkez Bankaları Tüketiciye Yönelik CBDC Çözümlerine İlgi Duymuyor”

Libra’dan Sonra Merkez Bankalarını “Stabil Coin” Korkusu Sarıyor

Japonya Merkez Bankası Kripto Para Hazırlığına Başlıyor

Nijerya Merkez Bankası Kripto Paraların Meşru Olmadığını İddia Ediyor

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.