Bitcoin Çekirdek Geliştiricisi Jonas Schnelli İstifa Etti. İşte İstifanın Arkasındaki Neden

Bitcoin Core sağlayıcısı olan ve yaptığı katkılarla bilinen Jonas Schnelli, istifa ettiğini duyurdu. Buna neden olarak ise değişen faizleri ve artan yasal riskleri gösterdi. Bununla birlikte, Bitcoin çekirdek geliştiricileri, aynı zamanda katkıda bulunabilecek son finansal engellerle karşı karşıya kaldı. 

Bitcoin topluluğu, ağın ana sağlayıcılarından ve katkıda bulunanlardan biri olan ve rolü “yeni bir macera” bulmak için bıraktığını açıklayan Jonas Schnelli'nin duyurusu ile şok oldu. İsviçre merkezli çekirdek geliştirici, bu haberi dün Twitter aracılığıyla duyurdu ve “Bitcoin Core koruyucusu ve katkıcısı olarak istifa etmeye karar verdiğini” açıkladı.

Rol için ilk olarak 2013 yılında çalışmaya başlayan Schnelli, sahada tanıştığı diğer geliştiricilere ve kendisine öğrettiği tüm deneyimler için minnettar olduğunu belirterek "mümkün olan en iyi isimlerle çalıştım" dedi. Neden ayrıldığına ilişkin ise  dikkatinin kaymış olması olduğunu söyledi. Ancak en önemli neden, özellikle Bitcoin'in küresel bir finansal güç olduğu ve hükümetlerin artan inceleme hedefi olduğu şu anda, bahsettiği rolle ilgili artan yasal risk olabileceği düşünülüyor. Deneyimli Bitcoin katılımcısı, toplulukla etkileşime devam edeceğini ve olası bir geri dönüşün bir gün gerçekleşebileceğini söyledi.

Schnelli, Bitcoin Core katkıcısı ve bakımcısı olarak geçirdiği yıllarda Bitcoin topluluğunda oldukça önemli bir rol oynadı. Bitcoin'deki en gelişmiş insanlardan biri olarak kabul edildi. Bitcoin üzerindeki çalışması büyük ölçüde Bitcoin'i daha kullanıcı dostu yapmakla ilgiliydi, bu nedenle Bitcoin İyileştirme Önerisi sorununu ele aldı. BIP 324 ilk olarak 2019'da önerildi ve hala geliştirme aşamasında, ancak Bitcoin'in eşler arası katmanını iyileştirmeyi hedefliyor.

Ayrıca, bu yılın başlarında Nasdaq listesindeki bitcoin madencisi Marathon Patent Group'tan bir yıl boyunca aylık bitcoin (BTC) olarak ödenecek toplam 96.000 $ değerinde bir hibe aldığı haberleri çıktı. O sırada Schnelli, hibeyi takdir ettiğini ancak “ethos” için Bitcoin'de olduğunu ve başka bir yerde kiralık bir geliştirici olarak daha fazla kazanabileceğini belirtti. Özellikle, firmanın hamlesi, rakip Bitcoin madencilik şirketi Bitmain'in daha sonra Coinbase'den bir hibe alan başka bir çekirdek geliştirici olan Schnelli ve Joao Barbosa için finansmanı kesmeye karar vermesinden kısa bir süre sonra geldi.