Bitcoin Madencileri, Piyasa Eylemlerine Etki Etmiyor
Bitcoin madencileri piyasayı düşündüğünüz kadar sarsmıyor. Glassnode'a göre, madencilerin etkisi azaldı. Artık merkezi borsalar, ETF'ler ve hükümetler gibi büyük sahipler tarafından gölgede kalıyorlar.
Bitcoin Madencileri Artık Gösteriyi Yönetmiyor
Zamanla, Mt. Gox mütevelli heyeti gibi kuruluşlar, özellikle borsanın çöküşünden sonra büyük miktarlarda Bitcoin tuttu. Ayrıca hükümetlerin çok şey ele geçirdiğini ve onları gruplar halinde sattığını gördük.
Son zamanlarda, kurumsal sınıf emanetçiler ve ETF'ler oyuna katıldı. On bir yeni ABD spot ETF'si birlikte 887.000'den fazla BTC tutuyor ve bu da onları yaklaşık 3 milyon BTC tutan merkezi borsalardan sonra ikinci en büyük havuz haline getiriyor.
Bitcoin madencileri eskiden çok büyük bir anlaşmaydı ve çok fazla satış tarafı baskısı yaratıyordu. Ancak her Bitcoin yarılanma etkinliğinde, rolleri biraz küçülüyor.
Son 12 ayda, madenci net akışları haftada yaklaşık ±500 BTC'lik tipik bir bakiye değişimi gösterdi. Yaklaşık ±4.000 BTC'lik dalgalanmalar gören merkezi borsaların ve ETF'lerin net mevduat ve çekme işlemleriyle karşılaştırıldığında, madencilerin etkisi küçük görünüyor.
Şimdi madencilerden gelen yüksek satış tarafı baskısı genellikle fiyat oynaklığı dönemlerinde olur. Ancak ETF çıkışları, büyük ölçüde GBTC sayesinde piyasanın Mart ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığından bu yana hakim oldu.
Sonra Almanya büyük silahlarla geldi, ancak çıkışlarının çoğu Bitcoin fiyatlarının 54.000 dolara düşmesinden sonra gerçekleşti, çünkü piyasa bunu bekliyordu.
Yukarıdaki grafik, Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek 73.000 dolarına ulaştığından beri, madencilerin satış tarafı baskısının küçük olduğunu gösteriyor. Merkezi döviz mevduatları, satış tarafı baskısının en büyük ve en tutarlı kaynağı olmaya devam ediyor.