Bitcoin madenciliği çevre etkisi

Kripto paraların gittikçe popüler hale gelmesi, bitcoin ve ethereum gibi en popüler kripto paraların madencilikle  üretilebiliyor olması bireysel ve kurumsal yatırımcılar için kripto para madenciliğini ilgi çekici kılıyor.

Burda da başka bir problem karşımıza çıkıyor. Üretim yapılan cihazlar yüksek miktarda elektrik tüketimi sağlıyor.

Dünyada bitcoin için tüketilen yıllık elektrik miktarı Türkiye’nin elektrik tüketiminin  %40’ı oranında olduğundan bahsediliyor.

Gelişmiş ülkeler elektrik üretiminde fosil yakıtlardan (kömür,petrol)  giderek ayrışıp doğal kaynaklara (güneş,rüzgar) yöneliyorlar.Tabii ki dünyanın enerji tüketim güvenliğini sadece doğal kaynaklarla sağlamak imkansız ama yine de bu tip ülkeler karbon salınımı konusunda daha duyarlı.

Ancak halen enerji üretimini büyük ölçüde fosil yakıtlardan sağlayan aynı zamanda Bitcoin madenciliğinde de önemli bir pay tutan Çin gibi ülkeler için karbon salınımını arttırdığını söyleyebiliriz.

Madencilik yapmak için kullanılan cihazların değiştirilen , bozulan parçaları da atık olarak toksik madde içeriyor. Bu parçaların mutlaka atık dönüşüm tesislerinde ayrıştırılması gerekiyor.

Hızla artan dünya nüfusu azalan doğal kaynaklar, artan enerji ihtiyacı hep beraber düşünülmesi gereken konular.