a
NFT

FinCEN, 2021’de Fidye Yazılım Saldırılarında Artış Gözlemledi

ABD’nin son dönemlerde ciddi anlamda başını ağrıtan fidye yazılım programları ile alakalı olarak FinCEN tarafından tutulan rapor ortaya çıktı.

coinnet
coinnet

Her yıl fidye yazılım programları ile milyonlarca dolarlık Bitcoin ödemek zorunda kalan şirketlerin FinCEN raporuna göre, 2021’de bu problemle daha çok karşılaştığı gözlemlendi.   

2021’de Artış Gözlendi

ABD’nin Mali Suçları Uygulama Ağı’ndan (FinCEN) tarafından tutulan rapora göre, her yıl fidye yazılım programları ile milyonlarca dolar fidye ödeyen şirketlerin bu yıl bu sorun ile daha fazla karşı karşıya kaldığı ortaya çıktı. Raporda,

“2021’in ilk altı ayında fidye yazılımıyla ilgili Şüpheli Etkinlik Raporu (SAR)  bildirilen şüpheli faaliyetlerin toplam değeri 590 milyon dolardı, bu da 2020’nin tamamı için bildirilen değeri (416 milyon dolar) aşıyor” ifadeleri yer alıyor.

FinCEN, Banka Gizliliği Yasası ve diğer kara para aklamayla mücadele yasalarına uyumu uygulayan Hazine dairesidir. Bir dizi hüküm arasında, ABD’de faaliyet gösteren finans kurumlarının şüpheli faaliyetlerle karşılaştıklarında şüpheli faaliyet raporları veya SAR’lar göndermeleri gerekiyor.

FinCEN, verilerini kendi SAR veritabanından derledi. Ofisin konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

“Tam veri seti, şüpheli aktivitede 590 milyon dolar bildiren 635 SAR’dan oluşuyor. İnceleme döneminde dosyalanan 635 SAR’dan 458’i, inceleme döneminde meydana gelen 398 milyon dolar değerindeki fiili işlemleri rapor ediyor. Kalan 177 SAR, 1’den önce gerçekleşen işlemleri rapor ediyor. Ocak 2021.”

SAR Başvurusu Önemli Bir Detay

FinCEN 2021 yılının henüz bitmediğine dikkat çekerek, bu yıl başka vakaların da ortaya çıkabileceğini dile getiriyor. Ancak bu noktada SAR başvurusunun da önemine dikkat çekiliyor.

“Dosyalama yerine gerçek saldırının tarihini alırsanız, FinCEN’in verileri fidye yazılımı olaylarında 590 milyon dolar değil 398 milyon dolar gösteriyor. Bu, dosyalama uyumluluğunda bir gelişme olduğunu gösterebilir, ancak fidye yazılımı saldırılarıyla ilişkili kripto para birimi adreslerinin tanımlanmasında olağan bir gecikme süresinin sonucu da olabilir”

Bu raporla ilgili bir diğer potansiyel sorun, FinCEN’in tek bir fidye yazılımı ödemesi zinciri boyunca hareket edebilen ve çift sayım olasılığını açan bir dizi finansal operatörden SAR raporları gerektirmesidir.

Trendlerde, FinCEN, fidye yazılımı aktörlerinden, ofisin “Anonimliği Geliştirilmiş Kripto Para Birimleri” olarak adlandırdığı ödemeler için artan talepler belirledi. Endüstride, bunlar genellikle “gizlilik parası” adıyla anılır. En ünlü gizlilik parası olan Monero (XMR), özel ilgi gördü. XMR ödemeleriyle ilgili verilere ulaşmak çok zor ve güvenilir değil.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.