a
NFT

G20 Finansal İstikrar Kurulu Raporu DeFi Zaafiyetlerine İşaret Ediyor

coinnet
coinnet

Finansal İstikrar Kurulu’nun yeni raporu merkezi olmayan finans (DeFi) dünyasını hedef alıyor. Bu doğrultuda hızla gelişen DeFi’nin geleneksel finanstan önemli ölçüde farklı olmadığı belirtiliyor.

FSB büyük G20 ekonomilerini temsil etmektedir. Üstelik dünyanın finansal sistemi hakkında tavsiye ve öneri yayınlayan uluslararası bir kuruluştur.

Bu raporda “Geleneksel finans sisteminin bazı işlevlerini kopyalamaya çalışan DeFi, bu sistemin zayıflıklarını miras alıyor ve artırabilir” deniyor.

Geniş kapsamlı rapor, geleneksel finans ile benzerliklere değinmenin yanında gerçek ademi merkeziyetçilik derecesini, kripto köprülerinin tehlikesini ve DeFi uygulamalarının temelini oluşturan akıllı sözleşmelerde bulunan hataları eleştiriyor.

FSB bunun yanı sıra en endişe verici olan güvenlik açığının borç verme platformları ve stablecoinlerde çalışma riski olmaya devam ettiğini de savundu.

Bu doğrultuda raporda; ”Protokol tasarımına bağlı olarak katılımcılar arasında eşit olmayan şekilde uygulanabilen akıllı sözleşmelerdeki teminatın otomatik olarak tasfiye edilmesi, DeFi’deki kaldıraç dinamiklerinin özellikle yıkıcı olabilmesinin başlıca nedenidir” ifadesine yer verildi.

Buna karşılık olarak geleneksel finans ve uyumlu danışmanlar ağı düzenli tasfiye yoluyla bu tür aksaklıklardan kaçınıyor. FSB ayrıca DeFi ‘deki kaldıraç miktarını ölçmenin ölçülmesi zor olduğunu ve kuruluşun teminat zincirleri olarak adlandırdığı şeyi belirlemeyi özellikle zorlaştırdığını söyledi.

FSB’nin güvenlik açıkları ve risklerden oluşan listesi geleneksel finansı etkiledikleri ölçüde grubu endişelendiriyor.

Bu bağlantılar halihazırda sınırlı olsa da kuruluş, DeFi ekosisteminin önemli ölçüde büyümesi ve kripto varlıkların daha geniş çapta benimsenmesi ve gerçek dünya kullanım örneklerinin geliştirilmesi sonucunda daha yaygın hale gelmesi durumunda, bağlantıların derinleşeceğini ve geleneksel finans ve gerçek ekonomiye yayılma kapsamının artacağını söyledi.

Dolayısıyla bu rapor DeFi’nin FSB’nin izleme çerçevesine dahil edilmesini ve mevcut düzenleyici rejimlerin DeFi’ye özgü riskleri kabul edecek şekilde geliştirilip geliştirilmeyeceğinin belirlenmesini tavsiye ediyor.

FTX Sonrası DeFi

Feshedilmiş kripto borsası olan FTX’e FSB’nin merkezi olmayan finans raporunda toplamda 28 kez atıfta bulunuluyor. Şirketin 2022 yılının Kasım ayındaki yüksek profilli çöküşü sektörde şok etkisi yaratmıştı. Hemen ardından çeşitli merkezi olmayan alternatiflerin ek pazar payı kapmasına yol açmıştı.

FSB’ye göre yine de DeFi protokolleri, CEX’ler karşısında erişimlerini ve cazipliklerini sınırlayabilecek çeşitli operasyonel ve yönetişim sorunlarına tabi.

Ayrıca raporda Terra ve Celsius da dahil olmak üzere diğer olumsuz vakalar da yer alıyor.

İlk olayda, projenin algoritmik stablecoini düşerken yaklaşık olarak 40 milyar dolarlık yatırımcı parası yok olmuştu. Bu durum kuruluş tarafından ilk kez bahsedilen “run risk” örneği olarak gösterilmişti. İflas eden kripto borç veren Celsius’un o sırada para çekme işlemlerini durdurması gerektiği için Terra’nın çöküşünün zincirleme etkisi olarak vurgulanıyor.

Telegram kanalımızı takip ederek haberlerimizden anında haberdar olabilirsiniz. Twitter hesabımız için de buraya tıklayabilirsiniz. Günün başka bir önemli haberini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Sorumluluk Reddi: Coin-net.com’da ifade edilen görüşler herhangi bir yatırım tavsiyesi değildir. Yatırımcılar, Bitcoin, kripto para birimi veya dijital varlıklara herhangi bir yüksek riskli yatırım yapmadan önce gerekli özeni göstermelidir. Transferlerinizin ve alım satımlarınızın kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz zararların sizin sorumluluğunuzda olduğunu lütfen unutmayın. Coin-net, herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını tavsiye etmez, Coin-net bir yatırım danışmanı değildir.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.