Güney Afrika merkezli bir banka, kripto arbitraj hizmetleri sunan müşterilerin hesaplarını feshedecek

Önde gelen bir Güney Afrika bankasının birkaç kripto müşterisine hesap sonlandırma bildirimleri gönderdiği öğrenildi. Güney Afrika medyasına göre Standard Bank, otomatik kripto para birimi arbitraj hizmetleri sağlayıcılarına bildirimde bulundu.

Raporda, Bitcoin gibi sanal para birimlerinin Güney Afrika borsalarında diğer konumlara kıyasla daha yüksek bir fiyatla işlem gördüğü belirtildi. Bu durum Güney Kore'de görülen  “kimchi premium” kavramına bir hayli benzemektedir. Raporlara göre, Standard Bank'ın eylemleri ülkedeki kripto endüstrisini derinden sarstı. Bunun nedeni, birkaç işletmenin söz konusu “fiyat farkından” yararlanması olarak görülüyor.

Bununla birlikte, tüm işletmelerin kripto alanındaki arbitraj fırsatlarından eşit şekilde faydalanmadığı dikkat çekicidir. Ölçek ekonomileri ve para çekme ücretleri gibi çeşitli faktörler karı belirler. Ayrıca rapor, Güney Afrika sakinlerinin merkez bankasından izin almadan denizaşırı ülkelere ne kadar para gönderebilecekleri konusunda düzenlemeler olduğuna dikkat çekti.

Shiftly'nin kurucu ortağı Carel de Villiers, yayına Standard Bank'ın daha önce hesap açma başvurusunu da reddettiğini söyledi. Borç verenlerin “arbitraj iş modeli olan şirketlerle (birlikte) bankacılık yapmadıklarını” kaydetti. Ancak bankanın rakipleriyle ilişkisi olduğunu iddia etti.

Revix'in kurucusu Sean Sanders şu ifadeleri kullandı:

“Kripto oyuncuları için bankacılık riski, düzenlemeler olmadan astronomik olarak yüksek.”

Raporda, bunun Güney Afrika Rezerv Bankası'nın sektöre yönelik bir kısıtlaması olduğu tahmin ediliyor. Banka iddiaları şu sözlerle yalanladı:

“Standard Bank, müşterilerine adil davranmayı taahhüt eder ve müşteri ilişkilerini sürdürmek ile mevzuata uyumu sağlamak arasında uygun dengeyi kurmak için sürekli çaba gösterir.”

Güney Afrika neden bu arbitraj fırsatlarına sahip?

Fiyatlar, yerel borsalarda arz ve talebin bir fonksiyonudur. Chainalysis raporu daha önce Güney Afrika'nın dünyadaki en yüksek taban benimsemelerinden birine sahip olduğunu belirtmişti. Ayrıca 2021 yılında ülke pazarı bir önceki yıla göre değer olarak %1200'ün üzerinde büyümüştü. Bu nedenle, Güney Afrika'daki daha yüksek Bitcoin fiyatı, mevcut arzdan daha yüksek bir talebe işaret edebilir.

Luno kripto borsasından Werner van Rooyen daha önce şunları söylemişti:

“Biz sadece alıcıların ve satıcıların etkileşimde bulunduğu platformu sağlıyoruz. Arz ve talep güçleri nihai olarak fiyatı belirler.”