Günlük Hayatta Kripto Paralar

Kripto paralar gittikçe artan bir ilgi ve talep görmeye devam ediyor. Yatırımcıların asıl kafalarındaki problem kripto paralar günlük hayatımıza ne kadar etki edebilir?

Herhangi bir mağazadan kripto paralarla alışveriş yapabilir miyim?

Yakın zamanda çalıştığım işyerim maaşımı kripto paralarla mı ödeyecek?

Aslında bu soruların cevaplarını bize zaman gösterecek. Avrupa’da birçok debit kart ödeme sistemi kişilerin kripto cüzdanlarında ki paralarıyla alışveriş imkanı sunuyor. Yakın zamanda ülkemizde de bu tip sistemlerin faaliyete geçeceğini duyuyoruz. Ülkemizde olmasa da dünya çapındaki kurumsal firmaların maaş ödemelerini kripto paralarla yapmak istedikleri konuşuluyor.

Bloomberg Ht’nin haberine göre Amerika’da Miami Belediye Başkanı Francis Suarez belediye çalışanlarının ve belediyenin halktan topladığı vergilerin Bitcoin ile  ödenebilmesi için  öneride bulunmuş. Belediye meclisi 4’e karşı 1 oyla Başkan’ın kararını onaylayarak teklifi incelemeye almış.

Belediye Başkanı Suarez slikon vadisi yatırımcıları, teknoloji şirketleriyle uzun süreli görüşmeler yapmış. Meclis üyeleri Başkan Suarez’in teklifini kabul etmelerine rağmen uygulanabilirlik açısından risklerin analiz edilmesi gerektiğini bildirmişler.

Bloomberg Ht’ye röportaj veren Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Genco Fas;

Kripto paraların ekonomide büyük değişiklikler yaratacağına inandığını ifade ediyor.

Fas’a göre kripto paraların çıkış amacının spekülasyon aracı olarak algılanmaması gerektiğini, kripto paraların gelecek vaad ettiğini belirtiyor.

Ülkelerin mali politikalarına bağlı kalmaksızın kripto paraların zaman içerisinde yerel para birimlerinin yanında küreselleşmiş işlemlerde kullanılabileceğini söylüyor.

Konuya ilişkin verdiği örnek ise;

“Avrupa ülkesinde örneğin kahve içtiğinizde Euro ile hesap ödersiniz. İşte kripto paralarda buna hazırlanmaktadırlar. Yani küreselleşmiş bir dünyanın para birimi olmaya”

Ne dersiniz yakın zamanda ülkemizde bir Türk Kahvesi içip ödemesini kripto paralarla yapabilir miyiz?