Hindistan, Dijital Rupi Konusundaki Çalışmalarını Duyurdu

Hindistan Merkez Bankası (RBI) tarafından üzerinde çalışılan dijital rupi konusunda yetkililerden açıklama geldi.

Dijital Rupi çalışmalarına devam eden merkez bankası yetkilileri, lansmanı için 2022-2023 mali yılını işaret ederek, yeni bir dönemin sinyallerini verdi.

RBI'nin CBDC’si, Dijital Rupi, Çok Yakında Çıkıyor

Hindistan Maliye Bakanı, Nirmala Sitharaman, dün yaptığı basın açıklamasında 2022 bütçesini parlamentoya sundu. Bu sırada açıklama da yapan Bakan Sitharaman, merkez bankası tarafından yürütülen dijital rupi çalışmalarının önümüzdeki yıl içerisinde meyvelerini vereceğini söyledi.

“Merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) kullanıma sunulmasının dijital ekonomiye büyük bir destek sağlayacağını” ve “Dijital para biriminin daha verimli ve daha ucuz bir para birimi yönetim sistemine yol açacağını” kaydederek şunları söyledi:

“Bu nedenle, 2022-23'ten itibaren Hindistan Rezerv Bankası tarafından çıkarılacak blok zinciri ve diğer teknolojileri kullanan dijital rupinin tanıtılması önerildi”

Maliye bakanının açıklamasının ardından Sendika Ticaret ve Sanayi Bakanı Piyush Goyal ANI yayınına şunları söyledi:

“Hindistan Merkez Bankası tarafından verilen dijital para birimi resmi ve yasal ihale olacak. RBI, Hindistan'ın blockchain ve dünyada gelişen diğerleri gibi yeni teknolojiler kadar geride kalmaması için bu resmi dijital para birimi dijital rupi çıkaracak” dedi ve şöyle devam etti:“Hükümet özel kripto para birimlerini yasal ihale olarak tanımıyor. İnsanlar bunları varlık olarak tutarlarsa yapabilirler ama üzerinde yüzde 30 vergi olacak.”

Hindistan’daki hükümet, merkez bankası tarafından verilmeyen tüm dijital para birimlerini özel kripto para olarak adlandırıyor.

Yüzde 30 Vergilendirme Söz Konusu Olacak

Maliye Bakanının yaptığı konuşmada vergilendirme konusuna da değinmesi dikkat çekti. Bakan, kripto para birimleri konusunda elde edilecek kazançlardan yüzde 30 vergi alınacağını bir kez daha vurguladı. Bakan ayrıca, "Edinme maliyeti dışında, bu tür gelirler hesaplanırken herhangi bir harcama veya ödenekle ilgili herhangi bir kesintiye izin verilmeyeceğini" kaydetti.

Dünya çapında giderek artan sayıda merkez bankası, merkez bankası dijital para birimlerini araştırıyor. Atlantik Konseyi'nin merkez bankası dijital para birimi takipçisine göre, 87 ülke şu anda bir CBDC üzerinde çalışıyor. Önümüzdeki mali yılda dijital rupi başlatılırsa Hindistan, CBDC uygulayan dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olacak. Bu arada Çin, son iki yıldır dijital yuanını deniyor. Çin Halk Bankası (PBOC), Ocak ayında merkez bankası dijital para biriminin 261 milyondan fazla benzersiz kullanıcıya sahip olduğunu söyledi. Buna ek olarak, dijital yuan kullanılarak yaklaşık 14 milyar dolar değerinde işlem yapıldı ve şu anda 8 milyondan fazla tüccar e-CNY kabul ediyor.