IMF, Orta Afrika Cumhuriyeti Tarafından Alınan Bitcoin Kararını Eleştirdi
Uluslararası Para Fonu (IMF), Orta Afrika Cumhuriyeti’nin geçtiğimiz günlerde aldığı Bitcoin kararını eleştirdi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), ülkede "sağlam" bir ödeme sisteminin olmaması nedeniyle Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Bitcoin'i yasal ödeme aracı olarak kabul etmesiyle ilgili endişelerini dile getirdi.
IMF, Bitcoin Yasallaştırması Konusunda Endişeli
Uluslararası Para Fonu, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Bitcoin'i (BTC) yasal ihale olarak kabul etmesiyle ilgili endişelerini dile getirdi. IMF'nin Afrika başkanı Abebe Aemro Selassie, BTC'nin yasal ödeme aracı olarak çalışması için ülkede finansal şeffaflığın yanı sıra halihazırda 'sağlam' bir ödeme sistemine sahip olması gerektiğini söyledi. Selassie, BTC'nin bir ülkenin ekonomik sorunlarını çözebilecek bir "her derde deva" olarak görülmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Yerlilerin de şüpheleri var. Yerel bir kereste firmasının sahibi, harekete karşı olumsuz düşüncelerini dile getirerek şunları söyledi:
“Bitcoin ülkemize ne getirebilir?”
Orta Afrika Cumhuriyeti, Bitcoin'in benimsenmesinin önünde büyük engellerle karşı karşıya ve bu da yetkililerin neden yasal ihale tasarısı lehinde oy kullandığı sorusunu gündeme getiriyor.
Bitcoin'i Yasal Para Olarak Kabul Eden İkinci Ülke Oldu
Orta Afrika Cumhuriyeti Ulusal Meclisi, ülkenin ekonomik beklentilerini iyileştirmek için yasal ihale tasarısını oyladı. Doğal kaynaklar açısından zengin olmasına rağmen, ülke dünyanın en fakir ülkelerinden biri olarak sayılıyor. Bitcoin yasal ihale faturasının geçmesinin ardından, Genelkurmay Başkanı Obed Namsio, Başkan Faustin-Archange Touadera'ya şunları söyledi:
“Ülkemiz için yeni fırsatlar yaratma yolunda kararlı bir adım.”
El Salvador gibi, Orta Afrika Cumhuriyeti de mevcut itibari para birimi CFA frangı ile birlikte kullanılan Bitcoin ile ikili bir para birimi sistemi işletecek.
İlgili Haber: Orta Afrika Cumhuriyeti Bitcoin’i Yasal Hale Getirdi
Kabul Görme Önündeki Engeller
Özellikle elmas ve altın gibi yüksek değerli emtialarda mineral bakımından zengin olmasına rağmen, Afrika ulusu dünyanın en az gelişmiş ülkelerinden biridir. USAID, sorunu onlarca yıllık askeri darbeler ve ardından isyancı gruplar arasındaki iç çatışmalar nedeniyle hükümetin istikrarsızlığına bağlıyor.
Mevcut koşullar, 5,4 milyonluk nüfusun yüzde 71'inin uluslararası yoksulluk sınırının altında yaşadığı anlamına geliyor. Bu parasal eşik, günde sadece 1,90 dolar olarak belirlendi ve bir yetişkini geçindirmek için gereken temel geliri temsil ediyor. Attack of the 50 Foot Blockchain'in yazarı David Gerard, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin internet kapsamının ülkenin yüzde 11'inde düşük olduğuna dikkat çekiyor. Buna ek olarak, Dünya Verileri sadece 1,6 milyon cep telefonu olduğunu gösteriyor ve bu da nüfusun yüzde 30'undan daha azının bir telefona erişimi olduğu anlamına geliyor.
Zayıf altyapı, güvenilmez elektrik arzı ve yaygın çatışmalar nedeniyle Bitcoin'in benimsenmesi, CAR için alışılmadık bir adım gibi görünüyor.