IMF’den CBDC Açıklaması

IMF Avukatları yapmış oldukları açıklamada, merkez bankalarının CBDC yayılamadan evvel, kendi içlerinde reform gerçekleştirmeleri gerektiğini savundular.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yeni araştırmasına göre, dünyanın dört bir tarafında yer alan merkez bankaları, tokenize edilmiş para birimleri için yeni yasal tanımlara ihtiyaç duyuyorlar.

Uluslararası Para Fonu, dün yayınlamış olduğu raporda, piyasaya sürülmesi beklenen CBDC'lerin olası yasal sonuçlarıyla ilgili bilgiler yer aldı.

CBDC Konusunda Yasal Yetersizlikler Söz Konusu

Belgede, IMF hukuk müşaviri Wouter Bossu ve Catalina Margulis gibi isimlerin de bulunduğu araştırmacılar, mevcut yasaların, halka açık bir CBDC yayınlanması için yetersiz olduğunu savunuyorlar. Araştırmacılar, özellikle mevcut para tanımlarının böyle yeni bir teknolojiye nasıl uygulanabileceğiyle ilgileniyorlar. Ek olarak bu sorunun altından kalkılmasının da çok basit olduğunu ifade ediyorlar:

"Token tabanlı bir CBDC çıkarılması için, açık ve sağlam bir yasal dayanağın bulunmaması, son derece basit biçimde çözülebilecek bir problemdir. Merkez bankalarının düzenleyeceği hukuk reformu ile bu durumun üstesinden gelinebilir.

Makalede ayrıca, çıkarılacak olan CBDC'lerin, fiat para birimleri üzerinde kötü bir etki yaratabileceği üzerinde de duruldu.

Sonuç olarak makale, para hukukunun yeniden yapılandırılmasının merkez bankası kanununda reform yapmaktan daha zor olacağını öne sürüyor.

İçerisinde token olan bir yasanın ne şekilde cereyan edeceği merak ediliyor. Ayrıca teknoloji ile erişilebilirliğin bu denli arttığı bir dönemde, yasaların en derece uygulanabileceği de henüz cevaplanmamış sorular arasında yer alıyor.

En büyük beş küresel para biriminin (ABD doları, euro, Çin yuanı, Japon yeni ve İngiliz sterlini) arkasındaki tüm merkez bankaları, CBDC'ler için harekete geçmiş durumda.

Şu sıra Çin, CBDC yarışını en önde götürüyor. Pilot uygulamalarını devreye sokan ülke, dijital yuan için artık geri sayıma geçmiş durumda.

Bazı kesimler Çin'in bu hamlesi hakkında farklı bir görüşe sahip. Çin'in denetimi daha güçlendirmek amacıyla ve para akışını takip etmek amacıyla böyle bir hamle yaptığını düşünüyorlar. Zira Çin, yuana sabitlenecek olan dijital paralara yasak getirdiğini çok yakın bir zamanda açıkladı.

ABD ve diğer Avrupa ülkeleri, CBDC konusunda ise beklemeyi sürdürüyor. Her defasında ilk üreten olmanın önemli olmadığını vurguluyorlar.

Kaynak: Cointelegraph