İsviçre Ulusal Bankası, Bitcoin Satın Almamalarının Nedenini Açıkladı

İsviçre Ulusal Bankası (SNB) dün yaptığı olağan genel kurul toplantısında Banka ve Bitcoin konusu görüşüldü. Bankanın Başkanı Thomas Jordan, ilk kez Bitcoin değerlendirmesi yaptı.

İsviçre Ulusal Bankası (SNB) Yönetim Kurulu Başkanı Thomas Jordan, dün 144’ncü kez düzenlenen olağan genel kurulda bankanın neden Bitcoin almadığına değindi.

Bitcoin Döviz Rezerv Gereksinimlerini Karşılamıyor

Haber ajansı Reuters tarafından yapılan habere göre, İsviçre Ulusal Bankası Başkanı Thomas Jordan, bankanın bitcoin’i tercih etmemesini çok çarpıcı sözlerle ifade etti.

“Bitcoin satın almak bizim için sorun değil, bunu doğrudan yapabiliriz veya bitcoin tabanlı yatırım ürünleri satın alabiliriz. Bilançomuzda bitcoin olması gerektiğine ikna olduğumuzda, teknik ve operasyonel koşulları nispeten hızlı bir şekilde düzenleyebiliriz. Ancak şu anki perspektiften bakıldığında, bitcoin'in döviz rezervlerinin gereksinimlerini karşıladığını düşünmüyoruz, bu yüzden şimdiye kadar bilançomuzda bitcoin olmamasına karar verdik."

İlgili Haber: İsviçre’nin En Büyük Bankalarından Swissquote, Kripto Borsası Kuruyor

Jordan, Kripto Paralar Konusunda Daha Önce Konuşma Yapmıştı

İsviçre Ulusal Bankası Başkanı Thomas Jordan, önceki yıllarda Basel Üniversitesi’nde "Para birimleri, para ve dijital belirteçler" başlıklı bir konuşma yapmıştı ve o dönem dikkat çekici açıklamalar yapmıştı:

“Halkın dijital kripto para anlayışı, Bitcoin gibi kripto para birimlerinden büyük ölçüde etkilendi. Bununla birlikte, kripto para birimleri ve kripto para tabanlı jetonlar, büyük dalgalanmalara maruz kaldıkları için ödeme araçları, değer depoları ve hesap birimleri olarak yalnızca sınırlı kullanıma sahiptir. Kripto jetonları, genellikle zaman içinde istikrarlı olan, geniş çapta kabul gören ve verimli ödemeleri mümkün kılan 'iyi' para özelliklerine sahip değildir. Bu parametreler göz önüne alındığında, kripto tokenlerinin İsviçre'de yaygın olarak para olarak kullanılması pek olası görünmüyor” demişti.

Stablecoin olarak bilinen varlıklar konusuna da değinen Jordan,

“Stabil paralar için resim farklı olabilir. Bunlar ayrıca özel olarak çıkarılan dijital tokenlerdir, ancak değer dalgalanmalarını en aza indirmek için resmi para birimlerine sabitlenir veya istikrarlı varlıklarla desteklenirler. Bu nedenle, prensipte, bu para biçimi kripto tokenlerinden daha geniş kabul görme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, istikrarlı paraların düzenleyici ve para politikası perspektifinden titizlikle analiz edilmesi ve sınıflandırılması gerekecektir” ifadelerini kullanmıştı.

Özel sektörün kripto varlık işine girebileceğini ve merkez bankalarının kendi kripto paralarını çıkartabileceğine de değinen İsviçre Ulusal Bankası Başkanı Thomas Jordan şu ifadeleri kullanmıştı:

“Özel sektörün yanı sıra merkez bankaları gibi kamu kurumları da dijital token para basabilir. Esasen, iki potansiyel uygulama alanı vardır: Birincisi, tüm hanelere ve şirketlere tokenlere erişim izni verilebilir. Veya iki token, tıpkı bugün merkez bankasındaki vadesiz mevduat gibi, yalnızca ticari bankalara ve diğer finansal piyasa katılımcılarına sunulabilir”