Johannesburg Üniversitesi Profesörü Dagada, Ülkeyi Kripto Politikası Konusunda Uyardı
Güney Afrika’da devam eden kripto para politikasına bir ses de ülkenin önemli üniversitelerinden yükseldi.
Johannesburg Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapan Rabelani Dagada, ülkenin kripto paraları boğucu tutumunun devam etmemesi gerektiğini söyledi. Ülkeyi, kripto para politikasının çerçevesini tamamlamaya çağırdı.
Amaçlanan Hedeflere Ulaşılamayacak
Ülkede yayın yapan Itweb isimli sitede görüşlerini değerlendiren Dagada, kripto paralar konusunda amaçlananın gerçekleşmeyeceğini dile getirdi. Düzenleyicilerin, ortaya çıkan bir yeniliğe şiddetle karşı çıkmanın onu öldürmeyeceğini tarihten öğrenmesi gerektiğini de ekledi ve şöyle açıkladı:
“Teknoloji, şiddetli ve düzenleyici muhalefete karşı galip geldi. Sanayi devrimi döneminde, Britanya'daki bazı işçiler mekanize imalat firmalarına karşı ayaklandılar. Mavi yakalı işçiler teknolojiye karşı savaş açtılar. Üretim makinelerini, pamuk ve yün fabrikalarını fiziksel olarak yok ettiler”
Profesör Dagada, inovasyonun koronavirüse neden olduğuna dair paylaştığı örnekte, "Birleşik Krallık ve GA'daki bazı kişilerin 5G teknolojilerini COVID-19 pandemisine neden olmakla suçladığına ve bazı mobil ağların baz istasyonlarını yok ettiğine inanıldığına değindi. Hükümetin de kripto paralardan böyle korktuğunu söyledi.
Kripto Para Birimlerine Karşı Çıkmak Boş Bir Tutumdur
Kripto paralara ülkede karşı çıkmanın boş bir tutum olduğunu dile getiren Dagada, yönetim kanadının tam manasıyla karşı çıkmasa da istemeyenlere engel olmadığının altını çizdi. Bu noktayı göstermek için Dagada, Johannesburg Menkul Kıymetler Borsası'nın (JSE) Sygnia'nın bitcoin borsasında işlem gören fonları (ETF) listeleme başvurusunu onaylamayı reddetmesinden alıntı yapıyor.
Bununla birlikte Dagada, JSE'nin başvuruyu onaylaması halinde Güney Afrika'nın "özellikle ülkenin gelişmekte olan ekonomiler arasında son derece gelişmiş finansal hizmetlere sahip olduğu düşünülürse, muhtemelen kripto para birimi inovasyonunun bir merkezi haline geleceği" konusunda ısrar ediyor.
Dagada, tarihte her zaman teknolojinin üstün geldiğine dikkat çekerek, kripto paraların da zamanla bu algının üstesinden geleceğini belirtti. Dolayısıyla teknolojiyi reddetmenin söz konusu olmayacağının altını çizdi. Benzer şekilde, daha önceki teknolojilerde olduğu gibi, “para ve teknolojinin bir ürünü” olan kripto para birimleri de benzer şekilde hüküm sürecek. Dagada ayrıca, kripto para birimlerini resmileştirmenin, boşuna bir egzersiz olmasının yanı sıra, bu tür dijital para birimlerinin “çok sayıda vergiye tabi vergiye sahip olması” nedeniyle Güney Afrika lehine çalıştığını da savundu.