a
NFT

LBank Türkiye’de Blockchain’in Benimsenmesi Konusunda Heyecanlı

coinnet
coinnet

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aralık 2022’de CBDC testlerini tamamladı ve hükümet şu anda çevrimiçi kamu hizmetleri için blockchain teknolojisini kullanmayı planlıyor. Her ikisi de 2023 yılında blok zinciri teknolojisinin daha da sıcak bir şekilde benimseneceğine işaret ediyor.

Türk hükümetinin 2019’da ulusal bir blok zinciri altyapısı planlamasından bu yana, Türkiye’nin blok zinciri teknolojisine dayalı birçok iddialı hedefi var. Ancak belirli projeler dışında pek bir şey başarılamadı. Ufuktaki umut verici projelerle 2023’te bütün bunlar değişebilir.

TCMB’den yakın zamanda yapılan bir açıklamada Dijital Türk Lirası Ağı’nda ilk ödeme işlemlerinin başarıyla gerçekleştirildiği duyuruldu. Açıklamada, 2023’ün ilk çeyreğinde daha ileri aşama testlerin yapılacağı belirtildi. Bunun yanı sıra genişlemeye dahil olmak üzere seçilen bankalar ve finansal teknoloji şirketlerinin seçileceği de belirtildi.

CBDC için resmi duyuru 2021 yılının Eylül ayında yapılmıştı. TCMB başlangıçta dijital bir Türk lirası taahhüdünde bulunmamıştı. Ancak yapılan son açıklamada “TCMB, ödeme sistemlerinde dağıtık defter teknolojilerinin kullanımı ve bu teknolojilerin anlık ödeme sistemleriyle entegrasyonu gibi alanlarda tasarlanan özgün mimari kurulumlar için testler yapmaya devam edecektir” denildi.

LBank ‘ın Türkiye Topluluk Yöneticisi de Yorum Yaptı

Küresel kripto borsası LBank ‘ın Türkiye Topluluk Yöneticisi olan Adem Özkan Özdil, “Dijital Türk lirasının test edilmesi ve başarıyla tamamlanması büyük bir adım olarak görülüyor” yorumunda bulundu.

Türkiye’nin CBDC’sinin de ötesinde, hükümet blok zinciri teknolojisini kamu hizmetlerinde test etmek ve entegre etmek gibi başka taahhütlerde de bulundu.

Dijital Türk lirası ile ilgili haberlerin ortasında, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dijital Türkiye 2023 Etkinliği sırasında blok zinciri tabanlı bir dijital kimlik uygulaması için planlarını açıkladı. Konut meseleleri ve askeri hizmetler de dahil olmak üzere birçok kamu hizmeti, blok zinciri tabanlı bir dijital kimlik ve giriş sistemi kullanacak olan E-Devlet portalına entegre edilecek.

Türkiye kamu hizmetlerinde blockchain teknolojisinden yararlanma vizyonunu ilk olarak 2019 yılında paylaşmıştı. Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Strateji 2023 sunumunda blok zinciri ve dağıtık defter teknolojisini (DLT) 2020’nin öncelikleri arasına koymuştur.

Ayrıca, ülkemizin önemli kültür merkezlerinden biri olan Konya 2020 yılında bir “şehir parası” geliştirmeyi ve sosyal programları finanse etmek için blockchain teknolojisini kullanmayı planladıklarını açıklamıştı. Konya, blok zinciri teknolojisinin kamu hizmetleriyle büyük ölçekte nasıl çalıştığını görmek için ilk test görevi gördü.

Bu gibi çabalar, Türkiye’nin daha geniş bir blok zinciri entegrasyonu sağlama konusundaki kararlılığını göstermektedir.

Bu doğrultuda; ”Türkiye heyecan verici bir pazar ve küresel olarak kripto benimsenmesinde ilk 10 arasında yer alıyor. ”Dijital Türk lirasının desteklenmesi, ileriye dönük olarak olumlu bir adımdır.” diyen Allen Wei, Avrupa lisanslı LBank Exchange’in Kurucu Ortağı ve CEO’su konumunda.

Telegram kanalımızı takip ederek haberlerimizden anında haberdar olabilirsiniz. Twitter hesabımız için de buraya tıklayabilirsiniz. Günün başka bir önemli haberini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Sorumluluk Reddi: Coin-net.com’da ifade edilen görüşler herhangi bir yatırım tavsiyesi değildir. Yatırımcılar, Bitcoin, kripto para birimi veya dijital varlıklara herhangi bir yüksek riskli yatırım yapmadan önce gerekli özeni göstermelidir. Transferlerinizin ve alım satımlarınızın kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz zararların sizin sorumluluğunuzda olduğunu lütfen unutmayın. Coin-net, herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını tavsiye etmez, Coin-net bir yatırım danışmanı değildir.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.