Mantle Network (MNT) Nedir?

Ethereum'u ölçeklendirmek için bir teknoloji yığını olan Mantle Network, Ethereum üzerine inşa edilmiş bir Layer 2 ölçeklenebilirlik çözümüdür. Mantle'a göre, altı aylık zorlu bir testnet süresi boyunca, ağ 14 milyondan fazla işlem gerçekleştirdi. 

140 binden fazla akıllı sözleşme uyguladı. 48 bin geliştiriciyi meşgul etti ve 690 binden fazla benzersiz cüzdan adresine bağladı. Aylık 157 binden fazla aktif cüzdan adresi sayısını korudu.

Gelinen aşama boyunca, daha fazla geliştiricinin ağı test etmesiyle testnet'te 80'den fazla dApp konuşlandırıldı. Mantle Network artık EigenDA teknolojisi tarafından desteklenen Mantle DA veri kullanılabilirliği çözümü ile entegre edilmiştir.

Mantle Network Nedir?

Mantle, Ethereum için bir Layer-2 ölçeklendirme çözümüdür. Mantle, kullanıcılarının ve geliştiricilerinin Ethereum'un güvenliğinden yararlanmasını sağlayan Ethereum blok zincirinin üzerine inşa edilmiştir.

Mantle gibi Layer-2 ölçeklendirme çözümleri, ana ağın her bir işlemi işlemesini hafifletir. Bunun yerine, Optimistic Rollup teknolojisinden yararlanarak. Mantle, zincirdeki işlemlerin toplanmasını yapmadan önce, Layer 2'de meydana gelen işlemleri zincir dışı hesaplama yoluyla güvenli bir şekilde kaydedebilir.

Mantle Network, 'Layer-1' tabanı Ethereum'dan daha düşük işlem ücretleri ve daha yüksek verim sunduğunu iddia ediyor. Mantle’ın geliştirici kılavuzu, Mantle işlem ücretleri Ethereum'a göre %80 daha düşüktür. Ağ 20 kat daha fazla işlem verimi elde edebilir (Ethereum'un saniyede 25 işlemine kıyasla saniyede 500 işlem).

Yani teoride, Mantle kullanıcıları, birincil dezavantajları olmadan Ethereum blok zincirini kullanmanın tüm avantajlarından yararlanır. Ayrıca Mantle, EVM uyumludur.

Ağın Ethereum ekosistemi ile etkileşime girmesini kolaylaştırır. Örneğin, Mantle Ethereum akıllı sözleşmelerini yürütebilir ve herhangi bir Ethereum tabanlı dApp (merkezi olmayan uygulama) Mantle'da kolayca dağıtılabilir. Bu, ağın işlevselliğini önemli ölçüde artırarak geliştiriciler için daha çekici hale getirir.

Mantle Nasıl Çalışır?

Mantle Network, zincir tasarımı ile modüler bir yaklaşım benimsiyor. Monolitik zincirler aynı ağ katmanında işlem yürütme, mutabakat, uzlaşma ve depolama gerçekleştirirken, bu işlemler Mantle Network'teki ayrı modüller tarafından gerçekleştirilir. Mainnet sürümünde Mantle, modüler veri kullanılabilirliğine sahip bir Akıllı Sözleşme Toplaması olarak çalışır.

Verimliliği en üst düzeye çıkarmak ve maliyetleri düşürmek için blok zincirinin işlevini farklı katmanlara ayırdığı anlamına gelir. Örneğin, toplama teknolojisi, bir Layer-2 blok zincirinin, sonunda yerleştikleri Layer-1 blok zincirinden ayrı olarak işlem yürütmeyi ele almasına izin verir. Bu durumda, Mantle Ağı işlem yürütmeyi işler, ancak işlem doğrulanır.

Layer-1 blok zincirine taahhüt etmeden önce zincir dışı işlemleri toplu olarak (veya 'yuvarlayarak'), gaz ücretleri önemli ölçüde azalır.

Mantle Network, benzersiz bir üç katmanlımodüler mimari kullanarak bu konsepti bir adım daha ileri taşıyor. İşlem yürütme ve uzlaşmayı ayrı tutmanın yanı sıra Mantle, EigenLayer Ethereum tabanlı bir veri kullanılabilirliği katmanı, ağdaki etkinliği daha da düzene sokar.

Ne Zaman ve Kim Tarafından Kuruldu?

Mantle Network, Temmuz 2023'te piyasaya sürüldü. Bir DAO tarafından piyasaya sürülen ilk Layer-2 projesidir. Ağ, kripto alanındaki en büyük DAO hazinesine sahip olmasıyla ünlü BitDAO'dan kaynaklandı. Mantle, merkezi olmayan bir topluluğun (BitDAO) çabalarıyla başlatıldı, resmi bir kurucusu yoktur.