a

Near Protocol: Genel Bir Bakış

NEAR Protocol, uygulamaları web üzerinde kullanılabilir hale getirmek için tasarlanan, Proof-of-Stake (PoS) konsensüs mekanizması üzerinde çalışan merkeziyetsiz bir uygulama platformu olarak 2020 yılında yola çıktı.  Ethereum, EOS ve Polkadot gibi diğer önde gelen akıllı sözleşmeye sahip blok zincirleriyle rekabet etmeyi amaçlayan NEAR, ölçeklenebilirlik ve sabit ücret seçenekleri sunmayı hedefliyor.

coinnet
coinnet

NEAR Protocol, uygulamaları web üzerinde kullanılabilir hale getirmek için tasarlanan, Proof-of-Stake (PoS) konsensüs mekanizması üzerinde çalışan merkeziyetsiz bir uygulama platformu olarak 2020 yılında yola çıktı.  Ethereum, EOS ve Polkadot gibi diğer önde gelen akıllı sözleşmeye sahip blok zincirleriyle rekabet etmeyi amaçlayan NEAR, ölçeklenebilirlik ve sabit ücret seçenekleri sunmayı hedefliyor.

NEAR Protocol, kullanıcı dostu bir platform oluşturmaya odaklanıyor. Bu hizmeti sunabilmek için NEAR, yalnızca kriptografik cüzdan adreslerinin aksine kullanıcılar tarafından okunabilen hesap adları ve yeni kullanıcıların bir cüzdan gerektirmeden dApp’ler ve akıllı sözleşmelerle etkileşim kurma yeteneği gibi özellikleri bir araya getiriyor. Rakip sistemlerin düşük verim, düşük hız ve zayıf uyumluluk gibi sınırlamalarının üstesinden gelmeyi başaran NEAR, dApp’ler için ideal ortamı sağlıyor. NEAR Protocol, Web 3.0 için altyapı sağlamak için kalabalık yarışta öne geçmeyi hedefliyor ve benzersiz geliştirici ve kullanıcı dostu özellikleri ile kendisini farklılaştırmaya başarıyor. Protocol, öncelikle hızıyla rakiplerinin önüne geçiyor Saniyede 100.000 işlem (tps) düzeyinde işleyen Protocol,  1 saniyelik blok kadans sayesinde neredeyse anında işlem kesinliğine ulaşıyor. Bunun yanında  Ethereum’da olduğundan 10.000 kat daha düşük işlem ücretleri elde edebiliyor.

Hızı ve düşük işlem ücretleri ile öne çıkan NEAR, aynı zamanda Blockchain hakkında çok az bilgisi olan veya hiç bilgisi olmayanlar için ulaşılabilir olması amaçlanıyor. Bu kolaylık, kullanıcıların, daha önce deneyimledikleri benzer bir kayıt akışıyla NEAR’da oluşturulan dapp’lere erişebilecekleri anlamına geliyor. NEAR’ın bu avantajı geliştiricilerin daha geniş bir kitleye ulaşmasına yardımcı olurken, aynı zamanda dApp’leri kullanmaya zaten alışmış olanlar için sorunları da azaltıyor. Protocol,  saniyede yaklaşık 100.000’den fazla işlemi gerçekleştirmek için Nightshade isimli bir parçalama mekanizması ve bir blok oluşturma mekanizması Doomslug’u kullanıyor. NEAR ağı içerisinde işlem ücretleri minimum seviyede tutulurken, miktarın belirlenebilmesi için “yocto” adında özel bir ölçü birimini kullanılıyor.

NEAR’da Staking

NEAR Protocol’ünde blok ödülleri enflasyon sayesinde ödeniyor. Tokenlerin enflasyonu yıllık %5 olarak belirlenirken, her blok ödülünün %90’ı onaylayıcılar ve staking havuzlarına gönderiliyor. Kalan %10’luk kısım ise gelecek harcamalar için NEAR hazinesine aktarılıyor. Kullanıcı NEAR’da onaylayıcı node olmak isterse NEAR tokenlerı stake etmesi gerekiyor. Stake edilmesi gereken token miktarı ise ağdaki mevcut token sayısına göre değişiklik gösteriyor. Ayrıca token miktarına göre 12 saatlik süre sonunda blok ödülleri dağıtılıyor.

NEAR’ı Kimler Var Ediyor?

NEAR Protocol, ana ağını iki yıldan kısa bir süre önce başlatmasına rağmen, platformda halihazırda inşa edilen çok sayıda projeye sahip. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanıyor:

Flux: Ağustos 2020’de NEAR’da başlatılan merkezi olmayan bir açık piyasa protokolü.

Mintbase: NFT’leri basmayı ve satmayı basit ve ucuz hale getiren bir platform.

Paras: Seçkin sanatçıların küratörlüğünü yaptığı yüksek kaliteli çalışmalara odaklanan bir NFT pazarı.

NEAR Token

NEAR Protocol yerel tokenı olan NEAR, işlem ücretleri ve depolama için ödeme yapmak için kullanılabiliyor. Token sahiplerinin NEAR ağı içerisindeki uygulamaları kullanılmasına, ağ yönetişimine etkide bulunmasına ve staking ile token ödülleri kazanabilmesine olanak tanıyor. NEAR tokenı, Ethereum blockchain ile birlikte çalışabiliyor. NEAR ürünlerinin ve ekosisteminin geliştirilmesi ile ilgili tartışmalar yönetişim forumunda gerçekleştiriliyor. Kullanıcılar ayrıca üzerinde Geliştirme Önerileri deposundan (NEP) önerilerini sunabiliyor.

NEAR Protocol hakkında daha fazla bilgi için web sitesini ziyaret edebilir, Telegram kanalına katılabilirsiniz.

Takipte Kalın!

Son dakika haberlerini anında öğrenmek için bizi Twitter ve Instagram’dan takip edebilirsiniz. Twitter hesabımıza ulaşmak için lütfen linke tıklayın.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.