Rusya’da Kripto Madenciliği Yasallaşabilir mi?
Hükümetin baş kripto mevzuatı mimarı, 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girebilecek bir tasarının kullanıma sunulduğunu açıkladıktan sonra Rusya, nihayet kripto madenciliğini yasallaştırabilir.
DEA Novosti'ye konuşan Devlet Duması'nın Finansal Piyasalar Komitesi başkanı Anatoly Aksakov; tasarının önümüzdeki ay parlamentoda okunacağını belirtti. Orada, benzer bir teklifi geri almış olan milletvekilleri tarafından onaylanması gerekecek.
Tasarının hem birinci hem de ikinci bir oylamayı geçmesi gerekecekti. Ancak Aksakov; tasarının 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girmesini planlandığı için iki oylamanın Aralık ayında yapılabileceğini belirtti.
Bu yılın başlarında kripto madenciliğini yasallaştırma girişimi, milletvekilleri tarafından oylandıktan sonra başarısız oldu. Bu tasarıyı eleştirenler, aceleye getirildiğini ve birçok alanda eksik olduğunu iddia etti.
Ancak bu kez farklı olabilir. Daha önceki teklif, bir grup muhalefet milletvekili tarafından başlatıldı. Ve yeni yasa tasarısı doğrudan hükümet tarafından desteklenmese de, Aksakov gibilerin bu tasarıyı bir araya getirmede etkili olması muhtemelen Parlemento'dan geçişini yumuşatacaktır.
Aksakov, tasarının bugün meclisteki milletvekillerine gösterileceğini belirtti. Oyların önümüzdeki haftalarda yapılması planlanıyor.
Bununla birlikte, tasarının şartlarında bir dizi uzlaşma önleminin alındığını da belirtti. Merkez Bankası, kriptonun benimsenmesine şiddetle karşı çıkmaya devam ediyor ve Çin tarzı bir yasağı tercih edeceğini belirtti.
Sonuç olarak tasarı, çıkardıkları kripto paraların Rusya ekonomisine girmesine izin vermedikleri sürece şirketlerin Rus topraklarında kripto madenciliği operasyonları yürütmelerine izin vermeyi öneriyor gibi görünüyor.
Rusya Kripto Madenciliği Havuzu Yaratacak
Tasarıda ayrıca, Aksakov'un onayladığı bireysel ve endüstriyel madencilerden oluşan bir havuz oluşturulmasını önerdiğini açıkladı. Bu havuz devlet tarafından atanan organlar tarafından düzenlenecektir.
Milletvekili, bu nedenle madencilik yoluyla elde edilen coinlerin Rus finansal altyapısı kullanılmadan satışa tabi olacağını açıkladı. Ancak Aksakov, Moskova'nın deneysel bir hukuk sistemi altında işlemleri gerçekleştirilebileceği bir sanal alan yaratmak istediğini de sözlerine ekledi.
Sanal alanda çalışan şirketlerin Rusya'da kripto ile ilgili işlemler yapmasına izin verilecek. Ancak yalnızca sıkı düzenleyici denetimi altında.
Bu sanal alanla ilgili ayrıntıların, daha sonraki bir tarihte yürürlüğe girecek olan ikinci bir yasa tasarısına dahil edileceğini belirtti.
Bir dizi Rus bakanlığı kripto madencilerini vergilendirmeye başlamak isterken, bir dizi kilit enerji firması kaynaklarını token çıkarmak için kullanmak istediklerini belirtti.
Aksakov şunları söyledi:
“Madencilikle ilgili bir yasanın kabul edilmesi, bu faaliyet biçimini hukuk sektörüne getirecektir. Ayrıca, Rusya'da dijital para birimlerinin ihracı ve dolaşımıyla ilgili konuların kapsamlı bir şekilde düzenlenmesine yardımcı olacaktır.”
Twitter adresimizi takip ederek haberlerimizden anında haberdar olabilirsiniz.