RWA Nedir? Gerçek Dünya Varlıkları’nın Anlamı

Gerçek Dünya Varlıkları (RWA'lar), dijital spektrumun dışında var olan somut varlıkları temsil eden bir kripto sınıfıdır. Bunlar tahvillerden gayrimenkul mülklerine, emtialara ve makinelere kadar değişebilir.

RWA'lar, bu varlıkların Merkezi Olmayan Finans (DeFi) ekosisteminde bir yer bulmasına izin vererek, bu genellikle erişilemeyen finansal araçların kullanılabilirliğini artırır ve yeni uygulama ufukları açar.

RWA Nedir?

RWA tokenizasyonu, gayrimenkul, altın ve makine gibi gerçek dünyadaki varlıkları bir blok zincirinde tokenlere dönüştürmektir.

Gerçek dünya varlıkları (RWA), finansal sözleşmeler, fiziksel mülkler veya fikri mülkler gibi maddi ve manevi varlıklardan oluşan bir koleksiyondan oluşur. Bu RWA'lar, tokenize edildiğinde, bir blok zincirinde çok sayıda dijital tokene dönüştürülür.

RWA'daki Kilitli Toplam Değer'in (TVL) 6 milyar doların üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. CoinGecko'nun RWA Raporu 2024'e göre, emtia destekli tokenlerin piyasa değeri 1,1 milyar doları aştı.

RWA'lar tarafından temsil edilen maddi varlıklar esasen maddi değere sahip ve evrensel olarak kabul edilen varlıklardır, yani bu varlıkların değeri ve mülkiyeti geniş çapta kabul edilir ve anlaşılır, bu da onları küresel olarak işlemler, yatırımlar ve diğer finansal operasyonlar için uygulanabilir hale getirir.

Bu evrensel olarak tanınan maddi varlıkların RWA'lar aracılığıyla blok zinciri ve DeFi'ye entegrasyonu çığır açan bir yeniliktir. Tokenizasyon yoluyla, maddi varlıklar bir blok zincirinde token olarak temsil edilebilir. Dijital platformlarda kolayca ve güvenli bir şekilde satın alınmalarını, satılmalarını veya işlem görmelerini sağlar.

RWA Tokenizasyonu nedir?

Gerçek dünya varlıkları (RWA) tokenizasyonu, sanat, gayrimenkul, hisse senetleri veya tahviller gibi fiziksel veya finansal varlıkları temsil eden bir blok zincirinde tokenler oluşturmayı içerir. Bu teknolojik yenilik, RWA tokenlerinin belirli bir varlığı temsil eden dijital mülkiyet kanıtı olmasına izin verir.

İtibari para birimleriyle desteklenen stablecoinler, 2014 yılında Tether'in (USDT) piyasaya sürülmesinin ardından RWA'ların en eski biçimlerinden biridir. ABD dolarına sabitlenen ve her zaman 1 dolar değerinde olacak şekilde tasarlanan Tether, 150 milyar doların üzerinde değere sahip bir sabit coin pazarının oluşturulmasının önünü açtı.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock, 10 trilyon dolar değerindeki varlıklarını tokenize etmek için RWA alanına girdi. BlackRock, varlıklarını tokenize etmek için Securitize ile ortaklık kurdu ve geleneksel finansal ürünleri dijitalleştirme yoluyla erişilebilir hale getirmeyi hedefliyor.

RWA Tokenizasyonu Nasıl Çalışır?

Gerçek dünyadaki varlıklar, alıcıya sunulmadan önce zincir dışı resmileştirme yoluyla alınır. Burada, değeri, mülkiyet verileri ve mülkiyet hakları da dahil olmak üzere diğer yasal belgeler dahil olmak üzere varlığın ayrıntıları doğrulanır.

Varlıklar, geleneksel piyasalardaki piyasa koşullarına ve fiyatlara göre değerlenir. Bu değer, tokenizasyondan sonra oluşturulan tek bir jetonun fiyatını belirlemeye yardımcı olur.

Tokenizasyondan önce, o belirli varlıkla ilgili tüm geçerli kural ve düzenlemelere uymak zorunludur. Bu durumda, olası finansal riskleri azaltmak için Özel Amaçlı Araçlar (SPV) geliştirilmiştir.

Bir sonraki aşama, sağlanan talimatlara bağlı olarak süreci otomatikleştirmek için akıllı sözleşmelerin oluşturulmasını içerir. Burada, geliştiriciler seçilen blok zinciri platformunda tokenleri oluşturma, yönetme ve ticaret yapma sürecini belirtir.

Ardından, dijital tokenler, sahiplerine temel fiziksel varlığın haklarını sağlamak için oluşturulur. Kullanılan token standartları, Ethereum blok zincirinde kullanılan ERC-20 token standardı gibi seçilen blok zincirine göre değişir.

Yasal uyumluluk için, gerekli varlıklar için DeFi ile entegre olmak üzere düzenleyici standartlar uygulanır. Bu standartlar, varlığın ve mülkiyet ayrıntılarının gerçekliğini sağlamaya yardımcı olur.

Blok zincirleri, değer değişimi için güvenilir ve güvenli ağlardır. Ancak zincir dışı verileri yerel olarak gönderme veya toplama işlevine sahip değildirler. Bu nedenle, Chainlink gibi kahinler akıllı sözleşmeleri gerçek dünyadaki varlık verilerine bağlamaya yardımcı olur.

Son olarak, token ihraççıları pazar yerlerinde basılan tokenleri listeler. Yatırımcılar, basılmış token satın almak için Securitize gibi dijital token pazarını ziyaret edebilirler.

Bu pazar yerleri, token, minimum yatırım tutarı, varlık sınıfı ve itfa süresi ile ilgili gerekli tüm ayrıntıları sağlar. Ayrıca, tercihinize göre kilitleme süresi olan veya olmayan varlıkları seçme seçeneğiniz vardır.