Stablecoin Nedir? Geleneksel Paradan Farkı Nedir?

Stablecoin'ler, geleneksel ve kriptoları bir araya alan finans alanında benzersiz bir işletimdir. Bir kripto para finansmanı olarak görmek mümkündür. Bu dijital varlıklar, piyasa değerlerini itibari para gibi dış referanslara bağlayarak fiyat istikrarı elde etmeyi amaçlamaktadır.

Stablecoin, özelliklerini harmanlar ABD doları gibi geleneksel varlıkların veya altın gibi emtiaların istikrarına sahip kripto para birimleri, sınırlı volatiliteye sahip dijital tokenlerle sonuçlanır. Satın alma güçlerini stabilize ederek, stablecoin'ler şu anda saf, merkezi olmayan bir güvenilirlik seviyesi sunar.

Stablecoin Nedir?

Bugün, hareketli stablecoin ekosistemi, çok sayıda projeyi kapsayan etkileyici bir toplam 140 milyar dolardan daha fazla değere sahiptir. Yaklaşık on yıldır finansal ortamda önemli bir varlık olan stablecoin'ler, kendilerini kripto ekosisteminin bir parçası olarak lanse eder.

Kapitalizasyon açısından piyasaya öncülük eden Tether (USDT), USD coin (USDC), Dai (DAI), trueusd (TUSD) ve binance usd (BUSD) gibi ünlü stablecoin'ler önde gelir. Stablecoin'ler, piyasa değerlerini fiat para birimi veya emtialar gibi dış referanslara sabitleyerek fiyat istikrarı elde etmeyi amaçlamaktadır.

Merkezi olmayanın aksine BTC veya ETH gibi kripto para birimleri, sabit paraların çoğu tipik olarak merkezi ihraççıların kontrolü altında merkezileştirilmiştir. Bu merkezi kuruluşlar, itibari para birimlerine sabitlenmiş tokenleri dondurma ve fonların kontrolünü ele geçirme yetkisine sahiptir. 

4 Tür Stablecoin Token Varlığı

Dört temel stablecoin türü vardır: fiat-teminatlı, kripto-teminatlı, emtia-teminatlı ve algoritmik stablecoin. Şimdi bunlara göz atalım;

Stablecoin'in Tarihi

Stablecoin ilk olarak 2014 civarında ortaya çıktı. Kripto meraklılarının oynaklığı azaltma arzusu olarak oluştu. Dan Larimer tarafından kurulan Bitshares, ABD dolarına sabitlenmiş en eski stablecoin'lerden biri olan BITUSD'yi tanıttı. Aynı yıl Tether, dolara da bağlı olan USDT'yi tanıttı.