Tesla, Bitcoin Üzerinden 1,3 Milyar Dolar Kar Elde Etti

Elektrikli spor araba üreticisi Tesla, yıl başında girdiği Bitcoin ile ticaret dünyasında elde ettiği kripto paralar ile 1,3 milyar dolar kar elde etti.

Tesla, yıl başında 1,5 milyar dolarlık Bitcoin satın alarak adım attığı dünyadan Mayıs ayı gibi çıkmıştı. Ardından yaptığı satış ile o dönem ciddi kar elde eden kurum, yılın üçüncü çeyreğinde düşen kripto paradan yeni alım yapmadı. Tesla satın aldığı sırada, BTC'nin 30 bin dolarlık düşük bölgede işlem gördüğü tahmin ediliyordu.

Üçüncü Çeyrekte Artık BTC Alımı Olmadı

Tesla, bu çeyreğin kazancını 272 milyon dolar artıran bir hareketle 2. çeyrekte bitcoin stoğunun yaklaşık yüzde 10'unu sattı. BitcoinTreasuries'e göre şirket hala tahmini 43.200 BTC'ye sahip.

Kalan BTC şu anda tahmini 2,8 milyar dolar değerinde ve şirkete 1.3 milyar dolarlık gerçekleşmemiş bir kar sağlıyor. Hisselerinin değeri, ilk satın alımdan bu yana yüzde 86 arttı. Tesla, Bitcoin balinası haline gelen teknoloji şirketi Microstrategy’nin ardından ikinci sırada yer alıyor.

Tesla’nın üçüncü çeyrek mali tablolarında düşen kripto paradan yeni alım yapmadığı ortaya çıktı. Bu dönemde Tesla'nın toplam geliri, dönem için yıllık yüzde 57 arttı. Dönem için 13,7 milyar dolar gelir bildirdi ve bu da yıllık yüzde 77 artışla 3,6 milyar dolar brüt kâra dönüştü. Tesla, bu büyümeyi araç hacmi büyümesine ve maliyet düşüşüne bağladı.

Özellikle, dönem için başka bitcoin alımı olmadı. Şirket, mevcut BTC varlıklarını hesaba katmak için üçüncü çeyrekte 51 milyon dolarlık bir değer düşüklüğü ücreti aldı. Dijital varlık muhasebesi kuralları, bir varlığın fiyatının bu çeyrekte düşmesi durumunda şirketin bunu değer düşüklüğü olarak bildirmesi gerektiğini belirtir. Ancak fiyat artarsa ​​bilançoda kazanç olarak gösterilmiyor.

Bitcoin fiyatlarının ciddi anlamda düştüğü bir zaman diliminde yeniden alım yapmayan Tesla, o zamandan bu yana fiyatların yüzde 116 arttığını gördü ve tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşıldı.  Tesla ve esrarengiz CEO'su, perakende tüccarların en son tweet'e veya şirket duyurusuna tepki vermesiyle bu yıl piyasa oynaklığında etkili oldu.

Bitcoin ATH Sonrası Düşüşte

Bitcoin fiyatları şu anda şimdiye kadarki en yüksek seviyelerinden soğuyor. 20 Ekim'de BTC, tüm zamanların en yüksek seviyesini basmak için 67 bin dolara ulaştı.

Şu anda 66 bin doların biraz üzerinde işlem görüyor ve bu, neredeyse tam olarak o günkü açılış fiyatıydı. BTC şimdi geçen ay yüzde 50'den fazla ve yılın başından bu yana etkileyici bir şekilde yüzde 124 kazandı.