Thodex Davasında CEO’ya Ömür Boyu Hapis İstemi

Türkiye’de geçtiğimiz yıl gerçekleşen en büyük kripto para vurgunlarından birisi olan Thodex davasında CEO Faruk Fatih Özer hakkında ömür boyu hapis talebi geldi.

Ülkemizde gerçekleşen en büyük kripto para dolandırıcılığı olan Thodex konusunda açılan dava CEO olmadan devam ediyor. Faruk Fatih Özer geçtiğimiz yıldan bu yana firari konumunda bulunuyor.  Davanın savcıları, mevcut bilgilere göre mahkemelerden ülkedeki şüpheli kripto dolandırıcılarını binlerce yıl hapis cezasına çarptırmasını istiyor.

Thodex Kripto Borsası CEO'su Firarda

Thodex, geçtiğimiz yıl birkaç gün bakıma gireceğini duyurmuş ve sistemlerini kapatmıştı. Ancak bunun bir vurgun olduğu ise çok geçmeden ortaya çıktı. Şirketin CEO’su Faruk Fatih Özer, yatırımcılarla görüşme yapmak bahanesi ile yurt dışına çıkmış ve bir daha geri dönmemişti. Her gün milyonlarca dolarlık işlemin yapıldığı kripto para borsası Thodex, bu nedenle kapatılmıştı.

Kullanıcılar, hesaplarına erişemedikleri veya paralarını çekemedikleri için endişelerini Twitter'da dile getirerek ülkenin dört bir yanında polis baskınlarına yol açtı. Bunun sonucunda yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımcı parasının kaybedildiğine dair iddialar ortaya çıktı. O sırada soruşturma sürecinde yaklaşık 62 kişi tutuklanarak gözaltına alındı.

Özer, her ne kadar geri döneceğini iddia etse de bu hiçbir zaman gerçekleşmedi ve Thodex bir vurgun olarak isimlendirildi. Savcılar Özer’in Arnavutluk'a kaçtığını ve Interpol aracılığıyla tutuklanması için kırmızı alarm verdiğini iddia ettiler. Ancak, hala serbest olduğu için onu tutuklama çabaları sonuçsuz kalıyor. Arnavut makamları, suç dehasına barınak sağladığı iddia edilen bazı kişileri tutukladı.

İlgili Haber: Thodex Kapanmadan Önce Kraken Borsasına 5.000 Adet BTC Gönderdi

Dava Gıyabında Devam Ediyor

Thodex Davasında henüz Faruk Fatih Özer bulunamasa da dosya kapatılmadı. Gıyabında yargılanmaya devam eden Özer hakkında savcılar 40 bin yıl hapis isteminde bulundu. Suçlamalar arasında bilgi sistemlerinin hileli kullanımı, suç örgütü kurma, banka veya kredi bilgi sistemlerinin araç olarak kullanılması yer alıyor.

Özer, bulunursa, iddianame üzerine 40 bin 564 yıl hapis cezasına çarptırılabilir. Chainalysis 2 milyar dolar civarında kayıp olduğunu tahmin ederken, iddianame borsa çöküşünden kaynaklanan toplam zararın 24 milyon dolar (356 milyon lira) olduğunu ortaya koydu.