Türkiye Kripto Para Platformlarına Lisans Zorunluluğu Getiriyor
Kripto piyasası için Türkiye son günlerde büyük çalışmalar içine girdi. Geçtiğimiz haftadan bu yana önemli yapılan çalışmaların ne olduğu ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de kripto lisans programı…
Bir iki hafta öncesine gittiğimizde ilk açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten gelmişti. Kripto endüstrisi için bazı düzenlemelerde sona gelindiğini açıklamıştı. Ardından SPK, MASAK, BDDK ve ekonominin önde gelen kuruluşlarıyla kripto endüstrisi içinden bazı kişiler toplantı gerçekleştirmişti.
Toplantının ana konusu kripto varlıklar olmuştu. Piyasa düzenleyici, borsa, vergi ve lisans gibi konular işlendi. Kripto lisans konusunda paylaşılan bilgilere göre, şirketler için zorunlu hale gelecek.
Kripto Lisans Zorunluluğu Ön Planda
Hükümet, “kurumların, yürüttükleri faaliyetlerin önemine uygun düşecek bir sermaye yapısına sahip olmaları” mesajını paylaştı. Buna göre önümüzdeki günlerde taslağın Meclis’e sunulması bekleniyor.
Yeni yasa ile beraber tüm yükümlülük ve sorumluluk SPK’da olacak Kripto şirketleri, lisans almadan hizmet veremeyecek. Lisans için ilk başvuru yerinin ise, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’nun olması bekleniyor.
Vergi Konusu da Gündemde
Kripto lisans sonrasında vergi düzenlemesi de çok tartışılıyor. Ancak bu konuda henüz net bir adım atılmadı. Konuya ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek vergilendirme için henüz erken olduğunu aktarmıştı. İşte Şimşek’in konuşmaları;
“Kripto varlık alım satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek, finansal kuruluşlara benzer olarak asgari faaliyet şartları zorunluluğu getirilecek. Bunlar kurucu ve yöneticilere ilişkin şartlar, organizasyonel yükümlülükler, sermaye şartı, bilgi işlem altyapısı yükümlülükleri şeklinde olacak. Faaliyet şartlarının detayları ikincil düzenlemeyle belirlenecek.
Tabi bu düzenlemeleri yaparken bazı tanımları da yapmak gerekiyor. Uluslararası düzenlemelerle uyumlu olacak şekilde kripto varlık, cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık alım-satım platformu tanımlarına yer verildi. Taslağımızda kripto varlıklar geniş anlamda tanımlandı. Buna göre, kripto varlık, ‘Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar’ olarak tanımlandı.
Belirli sınırlar dahilinde yapılacak tanımların ileride ortaya çıkabilecek farklı kripto varlıkları kapsamayabileceği değerlendirilerek, tanımın en kapsayıcı şekilde oluşturulması amaçlandı.”