Veriler Ukrayna Krizinin Kripto Piyasalarını Etkilemediğini Ortaya Koydu

Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaş sonrasında birçok kişi ve kurum kripto piyasasının savaş koşullarından etkilediğini öne sürmüştü.

Blockchain verilerine göre, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın ve oluşturduğu koşulların kripto piyasalarına kayda değer bir destek getirmediğini ortaya koydu.

Blockchain Firmaları Her İki Ülkeyi de İzledi

Blockchain Analytics firması Crystal Blockchain, LocalBitcoins ve Paxful gibi eşler arası pazar yerleri de dahil olmak üzere Rus rublesi ve Ukrayna Grivnası ile çalışan büyük kripto para borsalarının sıcak cüzdanlarını izledi ve savaş ve göçle ilgili önemli bir dalgalanma bulamadı.

Buna ek olarak Rusya’nın savaş ilan etmesi sonrasında kripto para borsaları kendi yaptırımlarını uygulamaya başladı. Binance, Rus bankalarının kartlarını kullanımdan kaldırdı. CEX.io, kullanıcılar için para yatırma ve çekme işlemlerini askıya aldı.

Mart ayı başlarında Alameda Research, "Rus ve Ukrayna ticaret hacimlerinin yükseldiğini" fark etti. Ancak, zincir içi aktivitede kayda değer bir artış olmadığını ve son altı ay içinde, bir dizi kripto para borsasında işlem aktivitesinde istikrarlı bir düşüş olduğunu ve fon akışlarının daha da düştüğünü belirtiyor.

Chainalysis ayrıca daha önce günlük ruble ticaret hacminin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden hemen sonra yükseldiğini gözlemledi. Buna göre, "19 ve 24 Şubat arasında yüzde 900'ün üzerinde artarak 70 milyon doların üzerine çıktığını, Mayıs 2021'den bu yana en yüksek seviye olduğunu" fark etti.

İlgili Haber: Ukraynalı Mülteci, Hayat Tasarrufunun Yüzde 40’ını Bitcoin’e Taşıdı

Göçmenler Parasını Yurt Dışına Taşıyor

Savaş ile birlikte yalnızca Ukraynalılar değil, Ruslar da kendi ülkelerinden kaçmaya başladılar. Aralarında Türkiye’nin de olduğu birkaç vize istemeyen ülkeye kaçıp, yatırımlarının bir kısmını oraya kaydırdılar. Bazı tahminlere göre, bağımsız gazeteciler, siyasi aktivistler, sanatçılar, BT uzmanları ve Rusya'daki savaşa ve saldırgan Ukrayna karşıtı propagandaya katılmayan diğerleri de dahil olmak üzere, geçen ay 200 bin kadar Rus evini terk edebildi. Birçoğu Gürcistan, Ermenistan, Türkiye ve giriş için vize gerektirmeyen diğer ülkelerde sona erdi.

Ancak orada farklı bir zulüm gördüler: Visa ve Mastercard Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı, Rus bankalarının banka kartlarını yurtdışında işe yaramaz hale getirdi ve Western Union, Wise, Remitly ve Moneygram gibi ödeme şirketleri bunu izledi.

Aynı zamanda Rusya, vatandaşlarının sınırı geçerken yanlarına 10 bin dolardan fazla döviz getirmelerini yasakladı. Buna ek olarak, Rusya 9 Mart'ta altı ay boyunca döviz ticaretini yasakladı.