El Salvador, Kripto Çöküşünün Oluşturduğu Kriz ile Boğuşuyor
Dünyada Bitcoin’i yasal olarak kabul eden ilk ülke olan ve dikkatleri üzerine çeken El Salvador, Eylül ayından bu yana kripto para satın alıyor.
Satın aldığı bitcoinlerin bir kısmını resmi kripto para cüzdanı Chivo’ya yükleyen El Salvador yönetimi bu alanın kullanımından beklediği etkiyi yakalayamadı. Son Bitcoin düşüşü de hükümeti ciddi anlamda zorlamaya başladı. Son haftalarda El Salvador’un hazine varlıklarının üçte birini kaybettiği gündeme geldi. Ülkede borç geri ödeme konusunda da sorunlar yaşanıyor.
Kripto Çöküşü Planları Sekteye Uğrattı
El Salvador hem Bitcoin hem de borç geri ödeme yükümlülükleri üzerinde çalışıyor. Kendi para biriminin düşüşü, kripto paraların düşüşü ve Bitcoin tahvillerinin gecikmiş olması potansiyel yolları ciddi anlamda kapattı. Orta Amerika Mali Araştırmalar Enstitüsü'nde (ICEFI) kıdemli ekonomist ve El Salvador ve Honduras için ülke koordinatörü olarak çalışan Ricardo Castaneda konu ile ilgili olarak;
“Hükümetin mali sorunları bitcoin yüzünden daha da kötüleşti. Hükümet için bitcoin bir çözüm olmaktan çıktı ve sorunun bir parçası haline geldi” ifadesini kullandı.
El Salvador'un Bitcoin'i yasal ödeme aracı olarak resmen kabul ettiği geçen Eylül ayından bu yana, kripto para fiyatı yüzde 45 düştü. Ve yatırımcıların paralarını başka varlıklara kaydırmasıyla BTC, Mayıs ayının en yüksek seviyesinden itibaren değerinin yüzde 26'sını kaybetti. CoinMarketCap'e göre, kripto para birimlerinin tüm piyasa değeri, Kasım ayındaki zirvesinin yarısından daha az olan 1,2 trilyon dolara düştü.
Bir başka istatistik sitesi Statista’ya göre, El Salvador’un borcu Aralık 2019’da 19,8 milyar dolardı. Ancak geçen Aralık ayında bu borç 24,4 milyar dolara yükseldi. Bu da ülkenin borç yükümlülüklerinin önemli ölçüde arttığını gösteriyor. Bu artışta en önemli kalem Covid-19’daki harcamalar olsa da kripto paraların düşüşü de ödemeleri geciktiriyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), büyük ölçüde yurtdışında yaşayan insanlar tarafından gönderilen paralara ve yabancı yatırımlara dayanan El Salvador ekonomisinin cari açığının 2025 yılına kadar her yıl yaklaşık 2 milyar dolar olacağına inanıyor.
İlgili Haber: 44 Ülke, Kripto Paralar İçin El Salvador’da Buluşuyor
Bitcoin'i Yasallaştırmanın Etkileri
Bitcoin'in El Salvador tarafından yasal olarak kabul edilmesi, Maliye Bakanı Alejandro Zelaya'nın geçen yıl 36 ay boyunca 1,3 milyar dolarlık bir kredi beklediği IMF gibi küresel borç verenlerden mesafe yarattı. IMF, El Salvador'a Bitcoin'i tamamen boşaltmasını tavsiye etti. Bir IMF yöneticisinin açıklamasına göre, herhangi bir kredi onay anlaşması, "bitcoin'in yasal ihale olarak kabul edilmesiyle ilgili olanlar ve ekonomik yönetişim ile ilgili riskler" gibi riskleri vurgulamalı.
Amherst Pierpont Latin Amerika Sabit Gelir Stratejisi başkanı Siobhan Morden, şunları söyledi:
“Bitcoin büyüme temettüleri veya yenilikçi bitcoin finansmanı için potansiyel yoksa, Bukele yönetiminin harcama önceliklerine öncelik vermesi ve finansman seçeneklerini belirlemesi gerekecek”