ExxonMobil, Doğalgazı Bitcoin Madenciliğinde Kullanmayı Planlıyor
Dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden birisi olan ExxonMobile, doğalgaz altyapılı Bitcoin madenciliğinde pilot uygulama başlatıyor.
ABD, Kuzey Dakota’dan elde edilen doğalgazları Bitcoin madenciliği için kullanacak olan ExxonMobil, bununla ilgili pilot çalışmayı başlattığını duyurdu.
ExxonMobile, Bitcoin Madenciliği İçin Ortaklık Kurdu
ExxonMobil tarafından yapılan açıklamada, kripto para madenciliği için kullanılacak doğalgaz kaynağı, Kuzey Dakota olacak. Buradan elde edilen kaynağın Bitcoin madenciliği için kullanılacak pilot uygulama başlatılacağı ve bunun için de çözümler sunan Crusoe Energy Systems Inc. ile çalışacağı bildirildi.
ExxonMobil'in, onu çıkarmanın bir türevi olarak basitçe yakmak yerine, Bitcoin madencilik makinelerine güç sağlamak için kullanacağı bildiriliyor. Petrol ve gaz şirketinin ABD'nin Alaska, Nijerya, Arjantin, Guyana ve Almanya eyaletinde de benzer pilot programları düşündüğü bildiriliyor.
ExxonMobil sözcüsü Sarah Nordin'in Bloomberg'e verdiği demeçte, "Operasyonlarımız genelinde alevlenme hacimlerini azaltmayı amaçlayan gelişen teknolojileri sürekli olarak değerlendiriyoruz" dedi. Madencilik projesiyle ilgili "söylentiler ve spekülasyonlar" hakkında yorum yapmayı da reddetti.
İlgili Haber: Bitcoin Madenciliği Mart Ayında Düşüşe Geçti
Kripto Madenciliğinin Çevreye Olan Etkisi Tartışma Konusu Oldu
Kripto para madenciliği ile ilgili olarak ExxonMobil tarafından atılan son adım ile birlikte bu alan yeniden tartışma konusu oldu. Cambridge Üniversitesi'ne göre, Bitcoin ağı yılda 134 terawatt saat elektrik tüketiyor. Bu rakam aynı zamanda şebekenin birçok ülkeden daha fazla elektrik tükettiğini de ortaya koyuyor. Terawatt saat (TWh), tüm ülkelerin bir yılda ne kadar elektrik tükettiğini hesaplamak için kullanılan ölçüdür.
Bu enerji tüketiminin ortaya çıkan karbon ayak izi ve çevresel etkisi, enerjinin kaynağına bağlıdır - kripto endüstrisindeki bir başka tartışma konusu. Eylül 2020'de Cambridge Üniversitesi, Bitcoin ağının yalnızca yüzde 39'unun örneğin rüzgar veya güneş gibi yenilenebilir enerjiyle çalıştığını buldu. Ağın geri kalanı, kömür ve doğal gaz gibi çevreye zararlı fosil yakıtlarla güçlendirildi.
Bu rakamları kullanarak, Bitcoin ağının karbon ayak izinin, 60 milyar liradan fazla yanmış kömüre, 9 milyon evin yıllık ortalama elektrik tüketimine veya ortalama bir binek araç tarafından sürülen 138 milyar mil'e genel olarak eşdeğer olduğunu buldu.