a

Bitcoin Madenciliği Mart Ayında Düşüşe Geçti

Bitcoin madenciliği konusunda Kasım ayından bu yana yaşanan yükseliş, Mart ayında yerini düşüşe bıraktı. Bunun birçok sebebi olduğu düşünülüyor.

coinnet
coinnet

Bitcoin madenciliği düşüşünün ana sebepleri kripto para piyasaları içerisinde tartışılıyor. En büyük etken ise yüksek enerji maliyetleri olarak gösteriliyor. Compass Mining kurucu konu ile ilgili olarak görüş bildirdi.

Enerji Maliyetleri Mart Ayında Yükseldi

Bitcoin madenciliği için kabus enerji maliyetlerinin yükselmesi ile başladı. Halihazırda çıkartması oldukça güç olan kripto varlık, bu kalemin artması ile birlikte birçok madencinin ekipmanlarını azaltması ya da tamamen kapatması anlamına geldi. Compass Mining CEO’su Whitt Gibbs, düşüşün büyük olasılıkla madencilerin yüksek enerji maliyetleri nedeniyle makinelerini fişten çekmelerinin bir sonucu olduğunu söyledi.

Kasım ayından bu yana istikrarlı bir şekilde yükselen Bitcoin madenciliği Mart ayı ile birlikte hem küresel hem de piyasaların dalgalı olması sebebi ile ciddi anlamda düşüşe geçti. Kasım ayından bu yana istikrarlı bir tırmanışın ardından bu ay ikinci kez Perşembe günü yüzde 0,35 düştü. Glassnode bilgi platformundan alınan verilere göre, 3 Mart’ta madencilik zorluğu yüzde 1,5 düştü. Zorluk, her bir mayınlı blok arasındaki süreyi 10 dakikada nispeten sabit tutmak için, hashrate olarak da bilinen ağdaki bilgi işlem gücüne göre otomatik olarak ayarlanıyor.

Glassnode’dan alınan verilere göre, bitcoin madenciliği hash oranı Şubat ayında 248 exahash/saniye (EH/s) ile tüm zamanların en yüksek seviyesinden 17 Mart’ta 216 EH/s’ye düştü.

Compass Mining kurucusu ve CEO’su Whitt Gibbs, “Bu hafif düşüş, muhtemelen kârsız madencilerin ASIC’leri (uygulamaya özel entegre devreler) fişten çekmesinden kaynaklanıyor. Enerji fiyatları küresel olarak arttıkça, muhtemelen daha fazla ASIC’nin ağdan düştüğünü göreceğiz.”

İlgili Haber: Bitmain Daha Güçlü Ve Enerji Tasarruflu Bitcoin Madenciliği Teçhizatını Piyasaya Sürdü

Ukrayna Savaşı Durumu Etkiledi

Dünyanın en büyük fosil yakıt ihracatçılarından biri olan Rusya’nın Ukrayna ile bir savaşa girmesi ve küresel enerji tedarik zincirlerinin yaptırımlarla kopması nedeniyle elektrik fiyatları dünya çapında yükseliyor. Dolayısıyla Ukrayna ve Rusya arasında süren savaş petrol fiyatlarının yanında doğalgaz gibi elektrik üretilen enerji maddesini de etkiledi. Bu da Bitcoin madenciliği için ciddi anlamda yüklü miktarda ödeme demek.

Savaş durumu kısa süre içerisinde düzelmezse madenciliğin zorluğu herkesi etkileyebilir. Bu da arzın oluşması önündeki en büyük engel olacak.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.