Graphene Sağlık Hizmetlerinde Hangi Durumlarda Kullanılabilir?

Graphene, birçok platform tarafından çözüme kavuşturulamayan küresel sağlık hizmetleri konusuna Blockchain ile bir çözüm getirdi.

Bu makalenin amacına bakıldığı zaman, Graphene ve Blockchain'in tıbbi hizmetlere nasıl katkı sağlayabileceğini göreceğiz. Çalışmanın başlamasında, "Blockchain sağlık sisteminde verimliliği arttırabilir mi?, Nasıl faydalar sağlayabilir?, İkincil faydalar da görebilir miyiz?" gibi sorular etkili olmuştur.

Sağlık Hizmetlerinde Blockchain Etkisi

Blockchain teknolojisi, zincirlerin birbirlerine kenetlenmesi ile oluşmuştur. Bu nedenle sağlık sektörü için çok verimli olabileceği düşünülmüştür. Çünkü; bir hastanın hastaneye başvurması, ilaç temini, yapılan işlemler, taburcu olması ve çok daha fazlasının kalıcı olarak kaydedilmiş şifreli bir veri tabanında tutulmasında blockchain çok önemli bir rol oynayacaktır.

Hastanın geçmişinden tedarik zincirine kadar pek çok noktada Blockchain teknolojisi kullanılabilir. Bu ve bunlar gibi örnekler, Blockchain'in sağlık hizmetlerine katabileceklerinin yalnızca birkaçıdır.

Güvenlik ve Gizlilik

Gizlilik, sağlık hizmetlerinde her hasta için esastır. Bu gizli bilgilerin de güvende tutulması gerekmektedir. Blockchain ile her bir hastanın sağlık verileri gizli tutulurken erişim için de belirli yetkileri olan kişilere ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin, hasta doktorunu veya hastanesini değiştirmek istediğinde kendi özel anahtarını yeni sağlık hizmetleri alacağı kişi ile paylaşabilir. Böylelikle veriler yalnızca güvenli kişiler tarafından görülmektedir.

Salgın Hastalıkların Yönetimi

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını baz alındığında, salgın hastalıkların tüm dünyada yönetiminin ne kadar önemli olduğunu gördük. Şu anda yayılmakta olan bu salgın için çok sayıda veri bulunmaktadır. Ülkelerin de salgın sürecinde sürekli etkileşimde olması ve verileri paylaşması gerektiğinden dolayı çok fazla veride karışıklık olmaması gerekmektedir.

Bu karışıklığın önlenmesinde Blockchain kullanılabilir. Ülkelerin ve Dünya Sağlık Örgütünün katıldığı bir Blockchain topluluğu salgının daha kolay ve daha hızlı takip edilmesini sağlamaktadır. Teknolojinin getirdiği faydalardan yararlanarak hastalıkların izlenmesi, anlaşılması ve tedavi geliştirilmesi kolaylaşacaktır.

Genom Çalışmaları

Genom çalışmaları; DNA dizilimi, haritalanması, popülasyon oluşturulması ve bunların altkümeleri gibi sayısız işlemlerin bütünüdür. Çok miktarda karmaşık verilerin gelecek nesillere aktarılması, diğer çalışma kuruluşlarıyla paylaşılması gibi konularda blockchain oldukça uygun bir teknolojidir. Bilgilerin saklanma maliyeti de ciddi anlamda düşecektir. Ayrıca, kötü amaçlı kullanmak isteyen kişilerin de önüne geçecek ve yetkisi olmayan kişiler dışında kimsenin erişimine izin verilmetecektir.

Kullanım Örnekleri

Estonya

Dünya çapında sağlık hizmetlerinde Blockchain teknolojisini kullanmaya başlayan ilk ülkedir. 2016 yılında, hasta verilerin korunması için bir e-sağlık projesi başlatıldı. Sonucunda ise, verilerin %95'inin dijitalleştiği ve maliyet düşerken verimliliğin arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca, hasta bilgilerinin blockchain üzerinde tutulmuş olması, bir sonraki hastalık sürecinde acil müdahalede bulunulabilmesine olanak tanımıştır.

Nebula Genomics

Şirketin çalışma amacı, düşük maliyetli ve güvenli bir şekilde tüm genom dizilimlerine ulaşarak kişisel genomik çağını başlatmaktır. Bu nedenle, tüm genom dizilimlerini saklayabilecekleri bir teknolojiye ihtiyaç duydular. Blockchain keşfedildiği andan itibaren, müşterilerine ömür boyu erişim sağlayabilmeye ve güvenlikleri konusunda teminat vermeye başladılar.

Blockchain Benimsenmesi Neden Zaman Alıyor?

İşlem hacmi ve ölçekleme sorunu

Zincir tabanlı sağlık hizmetleri, blok boyutları ve işlem hacimleri ile ilgili sorunlar yaşamaktadır.

Veri türlerinin çeşitliliği ve farklı veri noktaları

Her bir alanda kullanım, farklı veri türleri gerektirmektedir. Bu da verilerin paylaşımını zorlaştırmaktadır. Bu nedenle blockchainler kullanım alanlarına özel olarak tasarlanmalı, özel olarak geliştirilmeli ve bakımları yapılmalıdır. Maliyetin artması anlamına gelmektedir. Bu sorunda blockchain'in benimsenmesinin önünde bir engeldir.

Graphene Bu Sorunlara Karşı Ürettiği Çözümler Nelerdir?

Sağlık sektörünün blockchain teknolojisini benimsemesi birçok fayda sağlarken ölçeklenebilirlik ve birden fazla farklı veri türü gibi ciddi sorunlar da çıkartmaktadır. Şu anda var olan blockchainler bu sorunların çözümüne yeteri kadar el atamadığı için Graphene mükemmel çözüm öneri sunmaya hazır!

Graphene, Phore geliştiricilerinin yeni bir dönem başlatacak nitelikteki blockchain projesidir. Pyhton ve Java gibi popüler yazılımlardan çok daha hızlı bir şekilde kod üretebilme yeteneğine sahiptir. Kodlama işlemi GO üzerinde yapılmaktadır. 100.000+ TPS[5} işlem hızı ve teorik olarak maksimum 28,4 milyon ile ölçeklenebilirlik özelliği sunmaktadır. Bu özellikler sayesinde blockchain teknolojisinin talep edildiği birçok sektöre uyumlu hale getirmektedir.

Graphene'in sağladığı en büyük avantajlardan biri de blockchain'i oluşturan daha küçük zincirlere ayrılabilme özelliğidir. Örneğin, tüm genel muhasebe kayıtlarının aynı yerde saklanmasına gerek kalmaz. Node'lar yalnızca üzerinde çalıştığı parçayla ilgili verilerle ilgilenmektedir. Böylelikle her bir parça farklı bir veri türünü depolayabilme özelliğine sahip olmaktadır. Örneğin, bir doktor yalnızca ilaç kayıtlarınıza bakmak istiyorsa bunu kendi yetkiniz ile paylaşabilirsiniz.

Blockchain teknolojisi, sağlık alanında birçok kişinin hayatını kurtaracak niteliğe sahiptir. Dünyanın dört bir yanına anında erişim sağlanmaktadır. Sağlık hizmetlerinde karşılaşılan blockchain problemleri de Graphene ile çözülebilmektedir.

Graphene ile ilgili güncellemeleri anında öğrenmek için Twitter hesabından takip etmeyin unutmayın.