IMF Baş Ekonomisti Kripto Yasağına Karşı Olduğunu Açıkladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) baş ekonomisti Gita Gopinath, kripto para sektörüne yönelik önemli açıklamalar yaptı.

IMF tarafından bir süredir sektörün ve devletlerin uyarılması ile kripto para karşıtlığı yönündeki iddialara da cevap vermiş oldu. Gopinath, kurumun kripto paraya karşı olmadığının altını çizdi.

IMF Baş Ekonomisti Yasağa Karşı

Uluslararası Para Fonu (IMF) baş ekonomisti Gita Gopinath, kripto para birimlerinin genel olarak yasaklanmasına karşı olduğunu ifade etti. Ancak Gopinath, bu alanın mutlaka yasal sürece tabi tutulan bir alan olması gerekliliğine de vurgu yaptı.  Bununla birlikte Gopinath, gelişen pazarlar için bir zorluk teşkil ettiğini belirterek dijital varlıkları düzenlemek için standart küresel politikaların derhal yürürlüğe girmesi çağrısında bulundu.

Ulusal Uygulamalı Ekonomik Araştırma Konseyi (NCAER) etkinliğinde konuşan baş ekonomist Gita Gopinath, kripto para birimi ve teknolojilerinde geleceği ilgilendiren teknolojinin olduğunu ancak düzenleme ile toplumların daha net bir şekilde kullanımına sunulabileceğini belirtti.

Gopinath, “Kripto varlıkları ve para birimlerini düzenlemek, özellikle yükselen ve gelişmekte olan ekonomiler için çok önemlidir, çünkü kripto borsaları açık denizde bulunduğundan bunları yasaklamak işe yaramayabilir, bu da yasağa rağmen bir bireyin bunlarla ticaret yapmasını kolaylaştırır” dedi.

Hiçbir ülkenin kapsamlı düzenlemeler yapamayacağını, ancak kripto para birimlerinin karmaşık doğasının acil olması gereken küresel işbirliğini gerektirdiğini de sözlerine ekledi.

21 Ocak 2022'de IMF'nin ilk genel müdür yardımcısı olarak görev alacak yetkiliye göre, kripto para birimleri, özellikle denizaşırı işlemlerle ilgili olanlar olmak üzere çoğu yasanın elden geçirilmesini gerektiriyor.

IMF, Standart Küresel Kripto Düzenlemeleri İçin Çağrıda Bulundu

Duyguları, IMF'nin küresel kripto düzenleme standardı yapmak için önerilen bir çerçeve hakkında yönergeler yayınlamasından sonra geldi. IMF, küresel kripto düzenlemelerinin tüm taraflar için eşit bir oyun alanı sunmayı hedeflemesi gerektiğini belirtti.

Tekliflerden biri, sabit paraların yanı sıra kripto para birimlerinin birincil kullanımıyla uyumlu düzenlemelere sahip olmaktır.

Kripto para birimlerinin büyümesinin ortasında IMF, dijital varlıkların küresel finansal istikrar için bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekerek şüpheci bir yaklaşım sürdürdü. Ajansa göre, yetkililer büyüyen kripto sektörüyle yatırımcıları korumalı.

Bu doğrultuda IMF, El Salvador varlığı resmi olarak yasallaştırdıktan sonra ülkeleri Bitcoin'i yasal bir ihale ilan etmeye karşı uyardı. Bu, çoğu Güney Amerika ülkesinin Bitcoin'i yasallaştırma yollarını keşfetmeye devam etmesiyle ortaya çıkıyor.