a

IMF Küresel Kripto Düzenlemesi Konusunda Uyarı Yaptı

Uluslararası Para Fonu (IMF) kripto piyasasının 2.5 trilyon dolara ulaşması sonrasında küresel düzenlemeyi gündeme getirdi.

coinnet
coinnet

Kripto para piyasalarında ciddi paraların olmasının yanı sıra sabun köpüğü olarak nitelendirilen varlıkların da sistem içerisinde varlığını koruması IMF’in dikkatini çekmiş gibi görünüyor. Kurum küresel düzenleme konusunda yazı paylaştı.

Kapsamlı ve Koordineli Düzenleme Yapılmalı

Uluslararası Para Fonu (IMF) sürekli olarak büyüme başarısı gösteren ve yaklaşık olarak 2.5 trilyon dolara gelmesi ile bu durumun elzem olması gerektiğinin altını çizdi. Bu duruma çözüm üretmek için “kapsamlı, tutarlı ve koordineli” küresel düzenlemesi çağrısında bulundu.

IMF’nin blog yazısında kurumda görev yapan Tobias Adrian, Dong He ve Aditya Narain imzası bulunuyor. Uzmanlar, finansal sisteme kripto para birimlerinden kaynaklanan riskleri ele almak için “kapsamlı uluslararası standartlar” savunurken, “yararlı kripto varlık ürünleri ve uygulamaları için elverişli bir ortam” çağrısında bulundu. “

Borsaların mutlaka lisanslanması gerektiğine dikkat çeken IMF analistleri, yatırım amaçlı hizmetler ve ürünler ile ödeme amaçlı olanlar arasında bir ayrım yapılması gerektiğini de belirtti. Kısacası denetleme mekanizmasını ciddi anlamda işletilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Son olarak, kriptoya maruz kalan finansal kurumlar, maruz kalma limitleri, yatırımcı uygunluğu ve risk değerlendirmeleri dahil olmak üzere “açık gerekliliklere” uymak zorunda olduğu belirtiliyor.

Gönderinin yazarları, kripto para birimlerinin “yerel para biriminin yerini aldığı ve döviz kısıtlamalarını ve sermaye yönetimi önlemlerini aştığı” gelişen piyasaların ve gelişmekte olan ekonomilerin “kriptolaştırılması” dahil olmak üzere risklerin altını çizdi. IMF ayrıca, kripto piyasasının 2,5 trilyon dolarlık piyasa değerinin “gergin bir değerleme ortamında köpüğü” yansıtabileceğini savunarak, Omicron COVID-19 varyantı raporlarına eşlik eden kripto satışına da işaret etti.

Küresel Strateji Belirlenmesi Gerekiyor

IMF, kriptonun “sektörler arası ve sınır ötesi havalesinin” yarattığı zorlukları ve farklı ülkeler tarafından benimsenen varlık sınıfına yönelik farklı stratejileri vurguladı.

Yazarlar, “Birçok kripto hizmet sağlayıcısı sınırlar arasında faaliyet göstererek denetim ve yaptırım görevini daha da zorlaştırıyor” dedi.

Dünyanın dört bir yanındaki düzenleyiciler, geçtiğimiz yıl boyunca kripto para birimine odaklanmalarını artırdı; Geçen ay ABD Federal Rezervi, FDIC ve OCC, bankaların stablecoin ihracı da dahil olmak üzere konuları ele alan iddialı bir kripto gündemi belirleyen ortak bir bildiri yayınladı. Kısa süre sonra OCC, bankalara kriptoyla ilgili faaliyetlere girmeden önce yeterli kontrolleri göstermeleri gerektiğini bildiren bir mektup yayınladı.

İngiltere’de Mali Davranış Otoritesi, kriptonun suça yönelik kullanımlarını saptamak için personel eğitimine 670.000 dolar yatırım yaptı. Japonya’da Finansal Hizmetler Ajansı, 2022’de bankalara ve banka havalesi şirketlerine stablecoin ihracını sınırlama planlarını açıkladı.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.