İspanya Merkez Bankası Başkanı, Kripto Varlıklar Konusunda Uyardı
İspanya Merkez Bankası Başkanı, geleneksel bankaların kripto paralar ile ilgili işlemler yapması konusunda görüş bildirdi.
İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos’a göre, geleneksel bankacılığın kripto varlıkları ile ilgili işlem yapması riskleri de beraberinde getiriyor. de Cos, bu varlıklara doğrudan veya dolaylı maruz kalmanın finansal kurumlarla ilişkili riskleri artıracağını belirtti.
Kripto Hizmetlerini Entegre Eden Bankalarla İlişkili Riskler Bulunuyor
İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernández de Cos, finans ve sigorta sektörlerinin durumunu analiz etmeye odaklanan bir etkinlik olan II Finans Gözlemevi'nin açılışı sırasında, kripto paraların birden bire geleneksel bankacılık hizmetleri içerisine dahil etmenin birçok risk barındırdığını, bunun da finansal dengeleri alt üst etme durumu olduğu söyledi.
Başkan de Cos, durumu şöyle özetledi:
“Bankaların kripto varlık sektörüne doğrudan ve dolaylı maruz kalmalarındaki artış, hem öz sermaye hem de itibar risklerini artıracaktır”
Konu ile ilgili olarak görüşlerini tüm konukların anlaması açısında detaylandıran Merkez Bankası Başkanı, özellikle de ulusal para birimlerine sabitlenmeleri nedeniyle bir değer deposu haline gelebilecek olan stablecoin'leri tehlikeli bulduğunu sözlerine ekledi.
Bankaların bu varlıklara maruz kalması hala sınırlı olsa da, de Cos, üçüncü taraf kripto ürünlerinin genişlemesi ve bankaların dijital para birimi kuruluşlarına ödünç vermesi gereken hizmetler nedeniyle şu anda büyüdüğüne inanıyor.
İlgili: İspanya Merkez Bankası, El Salvador’u Bitcoin Konusunda Eleştirdi
Kripto Birimlerinin Entegre Olması Tehlikeleri Büyütüyor
Kripto para birimlerinin her geçen gün daha fazla entegre olması ile birlikte tehlikenin arttığına dikkat çeken İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernández de Cos, dijitalpara biriminin kitlesel olarak benimsenmesinin ekonomi üzerinde sonunda mutlaka etkisinin olacağını belirtti. De Cos, bir oynaklık durumunda, "genel bir panik para piyasalarını strese sokabilir ve buna bağlı olarak, riskten korunma varlıklarının koruyucusu olarak hareket eden kuruluşlara bulaşabilir" diye açıkladı.
De Cos ayrıca, nihayetinde dijital varlıkların benimsemenin en kötü etkilerinden birinin, ülkenin para politikalarını yönetemez hale getirecek olan ulusun “Kriptolaşması” olacağını belirtti. Bu konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Bu tür bir süreç, parasal özerkliği tehlikeye atar ve diğer hususların yanı sıra uluslararası sermaye hareketleri üzerinde etkili kontrol uygulama yeteneğini aşındırır”
Bu tür bir kitlesel benimseme, bu araçların kullanımı nedeniyle düzenleyicilerin AML kontrollerini uygulama kapasitesini de görünüşte etkileyecektir. İspanya, geçen yıl İspanyol topraklarında faaliyet gösteren VASP'ler için zorunlu bir kayıt getirerek, dijital varlıkların yasadışı amaçlarla kullanımını kontrol etmeye çalışan bir kripto para birimi düzenleyici çerçeve geliştiriyor.