Joe Biden Yolsuzlukla Mücadele Stratejisinde Kriptoyu Hedef Aldı

ABD Başkanı Joe Biden, yolsuzlukla mücadele planı kapsamında kripto para endüstrisini hedef alan bir plan yayınladı.

Biden yönetimi tarafından, hazırlanan plan kapsamında yolsuzlukla daha etkin bir mücadele sergilemek için kripto paralar da ele alınacak. Metne Amerika Birleşik Devletleri Yolsuzlukla Mücadele Stratejisi adı verildi ve yayınlandı.

Yolsuzluğun Beş Alt Başlığı Var

Biden yönetimi tarafından bir süredir üzerinde çalışılan yolsuzlukla mücadele konusunda yayınlanan metinde, konu beş alt başlıkta inceleniyor. Özellikle üçüncü başlıkta yer alan kripto paralar ise yatırımcıların dikkatini direkt bu noktaya yöneltti. Adalet Bakanlığına (DOJ) bağlı birimler kripto paralar ile ilgili çalışma yürütecek.

Belgede, “DOJ, yeni kurulan bir görev gücü olan Ulusal Kripto Para Birimi Uygulama Ekibini, özellikle kripto para biriminin cezai suistimallerinin karmaşık soruşturmalarına ve kovuşturmalarına odaklanmak için kullanacak” ifadeleri yer aldı.

Görev gücü, “sanal para borsaları, karıştırma ve devirme hizmetleri ve kara para aklama altyapı aktörleri tarafından işlenen suçlara” odaklanacak. Belge, 2021'in büyük bir kısmı için spekülasyon yapılan şeyi doğruluyor - Biden yönetiminin riskleriyle mücadele etmek için ısmarlama bir ekip oluşturmak için kripto endüstrisi konusunda yeterince ciddi olduğunu.

Biden, Kripto Endüstrisinin Karanlık Tarafına Eğiliyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimi uzun süredir kripto endüstrisinin karanlık tarafını hedef alıyor. Bunun için birçok çalışma gerçekleştiren kurumlar, henüz net bir taslak ortaya koymuş değil. Ancak bu karanlık taraf ile net bir şekilde savaşılacağı da sürekli olarak yineleniyor.  Yaz aylarında, yönetimin dijital varlık görev gücü, Haziran ayında Kongre ile sanal bir brifingin ardından manşetlere çıkmaya başladı. O sırada, ulusal güvenlik danışman yardımcısı Anne Neuberget, yönetimin yasadışı finansal faaliyetlerde kripto para birimlerinin kullanımını bastırmak için çalıştığını söyledi.

Biden yönetiminin bir diğer endişelendiği konu ise fidye yazılımlar oldu. Geçtiğimiz yaz aylarında birçok ABD’li şirketi hedef alan bu yazılımların fidyeleri ise kripto para şeklinde ödendi ve birçoğunun izi takip edilmedi. Colonial Pipeline ve JBS fidye yazılımı saldırılarının ardından DOJ, fidye yazılımlarını terörizm ile benzer bir öncelik düzeyine çıkaracağını duyurdu.

Yine de bu sadece fidye yazılımıyla ilgili değil. dijital para birimleri, kötü oyunculara ekonomik bir yaşam çizgisi vererek ABD'nin yaptırım rejiminin etkinliğini de engelliyor. Kuzey Kore ve İran gibi haydut devletlere karşı uygulanan 9 binden fazla yaptırımla, yaptırımlar Amerikan dış politikasının temel taşı haline geldi.

“Bu teknolojiler, kötü niyetli aktörlere, yaka tabanlı finansal sistem dışında fon tutma ve transfer etme fırsatları sunuyor. Hazine Bakanlığı bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, doların küresel rolünü azaltmayı amaçlayan yeni finans ve ödeme sistemleri kurmaya çalışan rakiplerimizi de güçlendiriyor” dedi.