Near Protocol (NEAR) Nedir?
NEAR olarak da bilinen NEAR Protocol, geleceğin açık ağını kolaylaştırmak ve ekonomisini güçlendirmek için tasarlanmış merkezi olmayan bir uygulama platformudur. 2020'de başlatılan NEAR Protokolü, PoW zincirlerinden çok daha verimli çalışırken saniyede 1.000 işlemi işleyen PoS'a dayalı üçüncü nesil bir blok zinciri olarak duruyor.
NEAR Protocol Nedir?
Kripto para birimi, öngörülen geleceğin ağı, yeni para birimlerinden yeni uygulamalara ve hatta tamamen yeni endüstrilere kadar her şeye sahiptir. NEAR platformunda, geliştiriciler açık finans ağlarına kolay erişim ile sunucusuz uygulamaları ve akıllı sözleşmeleri barındırabilir. Aynı zamanda açık web bileşenleri ekosisteminin tamamından yararlanabilir.
Near Öne Çıkan Özellikleri
- Karbon Nötr Blok Zinciri — NEAR, bir yıl içinde tükettiği enerjiyi Bitcoin 3 dakikada tüketiyor. Bu yüzden tamamen sıfır karbon sertifikalıdır. Şubat 2021'de NEAR Protokolü, karbon ayak izini değerlendirmek, azaltmak için yeni gelişmeler sağladı. NEAR Protokolü şu anda yılda 174 ton CO2 karbon ayak izi üretiyor. Bu nedenle, NEAR Protocol, esas olarak PoW yerine PoS uygulayarak Bitcoin'den 200.000 kat daha fazla karbon verimlidir. Projenin amacı bu karbon izini minimum seviyeye indirmek.
- Hızlı ve Basit — NEAR'da işlemler oldukça hızlıdır. Daha kullanıcı dostu ve ulaşılabilir olmak için, NEAR hesap kimlikleri genel anahtar karmaları yerine insan tarafından okunabilir. NEAR'da kullanıcılar, kullanımı ve hatırlaması daha kolay olan adlandırılmış hesapları kaydedebilir.
- Stake & Earn — kripto dünyasının olmazsa olması Stake ve Earn. Near Protokolde bu iki bileşini oldukça efektif kullanıyor. NEAR protokolünün merkezi olmayan ve topluluk tarafından işletilen bir ekosistem olması nedeniyle, Doğrulayıcılar ve Delegatörler bulunur. Doğrulayıcılar, blokların üretimini ve ağın güvenliğini sağlayan önde gelen katılımcılardır. Delegatörler, tokenleri stake eden ve doğrulayıcılarla ağın ilerlemesine katkıda bulunanlardır. Doğrulayıcılar, her çağın sonunda hizmetleri için ödül alırlar. Delegeler ayrıca her çağın sonunda Ödüller eksi Doğrulayıcıya ödenen ücretler alırlar. Ödüller her çağın sonunda birleştirilir, bu nedenle talep etmeye gerek yoktur.
Near Protocol ile Bitcoin Benzerliği
Kripto para projesi, Bitcoin ile aynı temel teknolojiye dayanır NEAR Protocol, kullanıcılara hizmet etmek için ölçeklenebilirlik ve güvenlik sağlarken, geliştiriciler ve son kullanıcılar için dünyanın en erişilebilir ağı olmak için sıfırdan inşa eder.
Platformun inşa süreci; merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak, mükemmel deneyime sahip kullanıcıları işe almak ve uygulamaları ölçeklendirmek” esasına dayanır. Üstelik platform bunu yaparak, Açık Finans'ın erişimini genişleten ve Açık Web'in geleceğini güçlendiren ilk topluluk tabanlı ağı olma özelliğini taşır.
Yeni Proof-of-Stake Versiyonu
Near Protocol, Eşikli Stake Kanıtı (TPoS) adı verilen bir Proof-of-Stake seçim mekanizması üzerinde çalışıyor. Sistemde, ağın sürdürülmesini sağlayan çok sayıda katılımcı yer alıyor. İçerisinde, merkeziyetçiliği ve güvenliği artıracağı ve adil bir ödül dağıtım sistemi var.
Her aralık, dakikada 1440 yuva olan blok yuvalarına bölünür. Kişi sayısı blok başına 1024 olarak belirlendi. Bu varsayılan ayarlara göre 1.474.560 kişi ana taşıyıcı olacak. Bu taşıyıcıların her biri, tüm katılımcıların stake ile tanımlanır ve blokları imzalamaya olan ilgilerini gösterir.
Ağ bakımına herkes katılabilir. Token yatırmak istediğinizi gösteren belirli bir işlem gönderebilirsiniz. İşlem kabul edildiğinde, belirtilen varlık miktarı en az üç gün boyunca kilitli kalır. Her 24 saatte bir, o gün içinde blok imzalayan tüm katılımcılarla tanık önerileri toplanır. Bireysel bir koltuğun maliyeti belirlenir ve en azından maliyet tutarını stake eden herkes için birkaç kişi tahsis edilir.
Near Protocol, tanıkları blok imzalamaya katılmaya teşvik etmek için enflasyonist blok ödüllerini ve işlem ücretlerini kullanır. Enflasyon oranı, toplam dijital varlık sayısının yüzdesi olarak tanımlanır.