Polkadot (DOT) Nedir?

Polkadot (DOT) katman-1 ağlarını desteklemek için geliştirilmiş bir katman-0 meta blockchain protokolüdür. Bu protokoller, Polkadot 'un Aktarma Zincirine bağlı Parachain'ler olarak adlandırılan paralel zincirlerdir. Polkadot Parachain'ler kolayca bağlanmasını, merkezsizleşmesini ve ölçeklenmesini sağlamak amacıyla bir çeviri sistemi olarak çalışır.

Blockchain protokollerinin tekil ve izole çalışma yapıları, çoklu işlemlerle başa çıkmalarını ve gerçek zamanlı veri aktarmalarını zorlaştırır. Polkadot, bu zorluğu aşmak için çoklu blok zincirlerini tek bir zincirde birleştirir ve bilgi işlem kaynaklarını kullanarak paralel işlemlere imkan tanır.

Ayrıca, Polkadot (DOT) çatallanma olmadan kod tabanını güncelleyebilme özelliğine sahiptir. Çatallanma, bir blok zincirinin iki ayrı birime bölündüğü olaydır. Örneğin Ethereum Classic ve Ethereum arasındaki çatallanma 2016 Ethereum hacki sonucunda meydana gelmiştir.

Polkadot çatallanma olmadan, zincir üzerindeki yönetişim ile kod tabanını güncelleyebilir ve hata düzeltmeleri yapabilir. Röle Zinciri, bu protokolün temelini oluşturan ve güvenlik ile mutabakatı sağlayan bir bileşen olarak önemli bir rol oynar.

Polkadot'un Aktarma Zinciri başlangıçta merkezi gibi görünebilir. Ancak aslında tamamen merkezi olmayan ve şeffaf bir blockchain çerçevesidir. Tüm bağlı blok zincirleri, DOT tokenını kullanarak protokol güncellemelerine, özelliklere ve kod düzeltmelerine oy verebilir.

Polkadot 'u Benzersiz Kılan Nedir?

Polkadot'un benzersiz özelliklerinden biri Sharded teknolojisini Ethereum'un ötesine taşıyan bir protokol olmasıdır. Sharding, işlemleri küçük parçalara ayırarak ağı ölçeklendirmeyi ve veri transferini kolaylaştırmayı amaçlar.

Polkadot Röle Zinciri, Parachain'ler, Parathreads ve Köprü gibi dört ana bileşen üzerinde çalışır. Aktarma Zinciri, çoklu zincir ağının merkezini oluştururken, Parachain'ler bağımsız katman-1 blockchain protokolleridir. Parathread'ler esnek bağlantı sistemine dayanırken, Köprüler Polkadot ve diğer ekosistemler arasında bilgi aktarımını sağlar.

Polkadot 'un Nominated PoS (NPoS) mutabakat mekanizması, proof-of-stake'in (PoS) bir türüdür ve ölçeklenebilirlik ile yüksek enerji verimliliği sağlar. Ayrıca, Polkadot'un düşük karbon emisyonlarına sahip olduğu belirtilmiştir.

Polkadot'un Arkasında Kim Var?

Polkadot'un arkasındaki ekip, İsviçre merkezli Web3 Vakfı tarafından yönetilmektedir. Dr. Gavin Wood, Ethereum'un kurucu ortağından gelen bir blockchain deneyimine sahiptir. Diğer önemli isimler arasında Robert Habermeler ve Peter Czaban bulunmaktadır.

Polkadot'un amacı, Ethereum'un karşılaştığı sorunlara çözüm sunmaktır. DOT token, Polkadot ağını destekler ve çeşitli kullanım örneklerine sahiptir. DOT, ödeme mekanizması, parachain tahsisinde önemli bir rol, yönetişim mekanizması ve ağ güvenliğini sağlamak için stake etme aracı olarak kullanılır.

Polkadot 'un gelecekte, merkezi olmayan uygulamaların birlikte çalışması için ideal bir çözüm olması beklenmektedir.

Telegram kanalımızı takip ederek haberlerimizden anında haberdar olabilirsiniz. Twitter hesabımız için de buraya tıklayabilirsiniz. Günün başka bir önemli haberini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Sorumluluk Reddi: Coin-net.com’da ifade edilen görüşler herhangi bir yatırım tavsiyesi değildir. Yatırımcılar, Bitcoin, kripto para birimi veya dijital varlıklara herhangi bir yüksek riskli yatırım yapmadan önce gerekli özeni göstermelidir. Transferlerinizin ve alım satımlarınızın kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz zararların sizin sorumluluğunuzda olduğunu lütfen unutmayın. Coin-net, herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını tavsiye etmez, Coin-net bir yatırım danışmanı değildir.