Fiat para birimlerinin kripto dünyasında ki temsilcileri stabilcoinler, giderek yaygınlaşmaya ve büyümeye devam ediyor. Özellikle 2021 yılında küresel çapta kabul gören ve yatırımcı bulan kripto paralar, stabilcoinlerin sabit fiyat hareketinden yararlanmak isteyen pek çok yatırımcı için tercih edilen transfer ve tasarruf aracı haline geldi. Bildiğiniz üzere stabilcoinler başka bir varlığın fiyatını izleyen bir tür sentetik varlıklardır. Bu özellikleri sayesinde sabitlendikleri dolar ve benzeri fiat para birimlerinin fiyatlarını takip ederler. Sonuç olarak stabilcoinler yetenekleri sayesinde 100 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşmış durumdalar.
The Block tarafından paylaşılan verilere göre 1 Ocak 2021’de piyasada 30 milyar dolarlık stabilcoin arzı bulunmaktaydı. Bu miktar şuanda 100 milyar doları aşmış durumda. Ek olarak, en sık tercih edilen stabilcoin Tether(USDT) piyasanın %60’ından fazlasına hakim. Düşük komisyon ücretine ve hızlı transfer süresine sahip olan stabilcoin USDT, farklı ağlar üzerinde de kullanılabiliyor. Bu ağlardan Tron, USDT kullanımda Ethereum geride bırakmış durumda.
Ayrıca USDT dışında USDC(Üreticisi Centre tarafından fiyatı 1 Amerikan Doları’na sabitlendiği belirtilen kripto para birimi), Visa gibi şirketlerle yapılan büyük ortaklıklarla beraber büyümesini hızlandırdı. Ancak Tether’in bir adım daha ön planda olmasını sağlayan en temel özelliği hızlı ve ekonomik olması dışında Tron ağında benimsenmesidir. Öyle ki Tron’daki USDT yaklaşık birkaç hafta önce katlanarak arttı ve Ethereum’daki arzı aştı. Ayrıca Tron ve Ethereum(ERC-20) ağları dışında SOL ve Avalanche ağlarında da USDT sıkça tercih edilen stabilcoinler arasında yer alıyor.
Son olarak stabilcoinler, yatırımcıların fonlarını çekmeden ve fiat para birimlerine dönüştürmeden işlem yapmalarını sağlamaktadır. Böylelikle daha hızlı olmalarının yanı sıra işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için daha kolay kullanıma sahiplerdir.
Son dakika haberlerini anında öğrenmek için bizi takip edebilirsiniz. Twitter hesabımıza ulaşmak için lütfen linke tıklayın.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.