a

Bitcoin ve Ethereum ‘un Transfer Ücretleri Son Zamanların En Düşük Seviyesinde

coinnet
coinnet

Bitcoin ve Ethereum kripto piyasalarının en çok bilinen ve işlem yapılan ilk iki kripto para birimidir. Bu iki kripto para biriminden Ethereum, özellikle NFT’ler ve Merkezsiz Finans araçlarının giderek yaygınlaşmasıyla yüksek transfer ücretleri ile gündeme geliyordu. Ocak ayından bu yana hız kesmeyen yükseliş, beraberinde de daha önce hiç görülmemiş yoğunluk ve yüksek transfer ücretlerini getirdi. Ancak, Ocak ayından bu yana hız kesmeden yükselen kripto paraların transfer ücretleri, güncel gerileme sürecinde bir hayli ucuzladı. Başta Ethereum olmak üzere Bitcoin ve benzeri madencilik gerektiren kripto paralar, yoğun anlarda yüksek işlem ücretlerine sahiptir. Bu noktada ETH, ERC-20 token kullanımında 70 dolara kadar ulaşmıştı. Bazı yoğun saatlerde kullanıcıların 100 dolar ve üzeri ücretlerle de karşılamıştır.

Average Transaction Fees on Ethereum. Source: BitInfoCharts
Ethereum

Ancak son haftalarda trendin terse dönmesiyle Ethereum’daki ortalama işlem maliyetlerinin dolar değeri yaklaşık 5,9 dolara(0,0023 ETH) geriledi. Bitcoin ağında, Nisan ortasında, ortalama maliyetlerin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 60 dolara ulaşmasından sonra son haftalarda 7 doların(0,0002 BTC) altına geriledi. Lider kripto para Bitcoin’in güncel durumu 2021 yılının en düşük seviyesinde.

Average Transaction Fees on Bitcoin. Source: BitInfoCharts
Bitcoin

BTC ve ETH Transferlerinin Ucuzlamasının Sebebi Sadece Fiyatlar Mı?

Kripto paraların 2021 yılının ilk haftalarıyla beraber dolar karşısında muazzam değer kazanmasının, artan komisyon ücretlerine doğrudan etki ettiğini belirtmekte fayda var. Yükselişin zirve yaptığı bu dönemde Bitcoin(BTC)65.00 dolara ve Ethereum(ETH) 4.400 dolara ulaşmıştı. Dolayısıyla ağların talep ettiği transfer ücretleri de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış durumda.

Bir diğer yandan Ethereum, Bitcoin ‘e göre daha geniş bir alanda kullanıldığı için işlemlerin doğrulanmasında uzun kuyruklar oluşmaktadır. Bu nedenle ETH, BTC ‘den ücretler konusunda daha acımasız fiyatlara sahiptir. Ancak Ethereum ‘un önümüzdeki aylarda madencilik gerektiren PoW modelinden, PoS’e(Hisse Kanıtı) geçmesiyle ücretlere büyük ölçüde çözüm bulması bekleniyor. Katman 2 sistemleri olarak çalışmayı amaçlayan bu protokoller çoklu blok zincirlerini ve EIP-1559’u içerecek. Ancak paylaşılan bir rapor EIP-1559’un beklendiği gibi çalışmayacağını ve yalnızca 2. katman çözümlerinin ETH 2.0 gelene kadar yardımcı olabileceğini açıkladı. Bu nedenle Ethereum’un yeni sürümü olacak 2.0, geçilecek olan PoS modelinin uygulanmasıyla en çok merak edilen gelişmeler arasında.

Takipte Kalın!

Son dakika haberlerini anında öğrenmek için bizi takip edebilirsiniz. Twitter hesabımıza ulaşmak için lütfen linke tıklayın.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.