Stake etme işlemi, bir kripto para zincirinde yer alan operasyonları desteklemek için mevcut kripto paraları cüzdanda belirli bir süre tutma yoluyla pasif gelir elde etmeyi tanımlamaktadır. Belirli süre boyunca kripto para kilitlenir ve harcanmadan veya transfer edilmeden tutulur. Kilitlenen kripto para miktarı üzerinden, belirli oranlarda ödül kripto para kazanılır. Bunun yanında staking ile faiz geliri, komisyon geliri, ağ ücretleri geliri gibi çeşitli gelir akışları sağlanmaktadır.
Staking işlemi Proof of Stake (PoS) mekanizması ile birlikte kripto para piyasasında uygulanmaya başlanan bir kavramdır. İşlem PoS algoritmalarının kullanıldığı ağlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Proof-of-stake (PoS) algoritması maliyeti yüksek olmayan cihazlarla yapılan, ağı güvenlik altına almak için staking ödülleri kazandıran bir sistemdir. PoS, bir kripto para madenciliğinin cüzdandan mevcut olan kripto para oranında yapılabilmesine olanak tanımaktadır. PoS algoritmasına sahip mekanizmalara token kilitleyerek ağın güvenliğine yardımcı olurken aynı zamanda işlem ücretlerinden ağın yoğunluğuna göre belirli bir oranda kazanç elde edilebilmektedir. Proof of Work’ün(PoW) aksine PoS ağındaki düğümler madencilik işlemi ile sağlanmamaktadır. Bu doğrultuda Proof of Work (PoW) algoritmasını kullanan Bitcoin gibi kripto paraların staking uygulaması yoktur.
Fazla miktarda işlem gücünün boşa harcanmasının önüne geçen staking, kripto paraların dolaşımda olan miktarını sınırladığı için arz talep dengesini sağlamaktadır. Stake işleminin uygulandığı kripto para birimleri dolaşımdan azalacağı için fiyatının artma olasılığı da yükselmektedir. Kripto paraların sahip olduğu güvenliği de arttırmaktadır. Staking aynı zamanda mining işleminin daha az kaynak ile yapılabilmesine imkan vermektedir.
Birçok borsa yatırımcılar için stake yapma imkanı sunmaktadır.Her blockchain kullanıcısı sahip olduğu tokenleri ağın şartlarını yerine getirmek koşuluyla stake yapabilmektedir. Staking ile katılımcılar sahip oldukları hisse oranında blok doğrulama hakkı elde etmektedir. Staking ödülleri, ve kripto para birimine bağlı değişim göstermektedir. Temel olarak cüzdanda her alan bakiye ne kadar yüksekse, o oranda kazancınız da artmaktadır. Kazanılan ödüller yatırımcıların varlık oranları doğrultusunda dağıtılmaktadır. Örneğin ağdaki toplam varlığın yüzde 20’si oranında varlığı kilitleyen kullanıcı, oluşturulan blokların yüzde 20’si kadar doğrulama ve ödül kazanma hakkı elde etmektedir.
Bazı kripto para birimleri kendi içerisinde enflasyon engellemek ve kripto para biriminin dolaşımda kalmasını sağlamak için stake işlemine izin vermemektedir. Kripto para piyasasında 2. sırada yer alan Ethereum, 2021 yılında PoW algoritmasından PoS algoritmasına geçiş yaparak staking ödülleri sistemini kullanmaya başlamıştır. Dolayısıyla Ethereum madenciliğinin yerini Ethereum staking almıştır.Bunun yanında Tezos(XTZ), Algorand (ALGO), Icon (ICX) da stake işlemine izin vermektedir.
Son dakika haberlerini anında öğrenmek için bizi takip edebilirsiniz. Twitter hesabımıza ulaşmak için lütfen linke tıklayın.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.