a

Dijital Euro Kullanıcılar İçin ‘Çekici’ Hale Getirilecek

Avrupa Merkez Bankası tarafından dijital Euro için yapılan çalışmalar devam ediyor. Bankanın bir yöneticisi varlığı çekici hale getirmek için çalıştıklarını dile getirdi.

coinnet
coinnet

Çin tarafından yapılan dijital yuan yıl başından bu yana milyonlarca kişinin kripto para cüzdanlarında etkinleştirildi. Aynı şekilde dijital parasını yayınlayan Nijerya’nın da yarım milyona yaklaşan kullanıcısı olduğu iddia edildi. Dijital euro konusunda da çalışmalar sürüyor.

Avrupa Merkez Bankası Konu ile İlgili Çalışıyor

Avrupa Parlamentosu ECON Komitesinde, Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta, dijital bir euro tasarlama hakkında konuştu ve projenin araştırma aşamasından sonra bazı sonuçlar hakkında yorum yaptı.

Panetta, dijital euroyu müşteriler için “çekici” hale getirme ihtiyacını tartıştı ve şunları söyledi:

“Tüketiciler, yalnızca ödemeler için yaygın olarak kabul edilirse dijital bir euro kullanacak ve tüccarlar, yeterli sayıda tüketicinin onu kullanmak istediğinden emin olmak isteyecekler. Uygulamada, dijital euro çok başarılı olursa ortaya çıkacak finansal istikrar riskinden sık sık söz ederken[19], aynı şekilde karşıt riski de yeterince başarılı olmama riskini  ele almamız gerekiyor” dedi ve ekledi:

“Başarılı olmak için, dijital bir euro, her yerde mevcut olan düşük maliyetli, verimli bir ödeme aracı sağlayarak kullanıcılar için çekici olmalıdır.”

Çin’in e-CNY’si ile Yarışılacak

Çin tarafından çıkartılacak e-CNY’si ile yarışacak bir para ortaya koymaya çalıştıklarını dile getiren Panetta, istatistiksel eşleşme için net bir zaman çizelgesi olduğunu dile getirdi.

Panetta daha önceki bir konuşmasında, Avrupalı ​​kullanıcıların özel kriptoları tercih edebileceklerinden ve beklendiği gibi dijital euroyu benimsemeyeceklerinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Diğer risk faktörlerini araştıran Panetta, birlikte çalışabilirliğin, yetkililerin işbirliğinin ve CBDC‘nin bir yatırım olarak kullanım durumunu kısıtlamanın önemine dikkat çekti. Bir CBDC ihtiyacının altını çizerek, Avrupalı ​​olmayan ödeme sağlayıcılarının Avrupa kart ödemelerine nasıl hakim olduğuna da dikkat çekti. Panetta:

“Bu sağlayıcıların ayak izi büyümeye devam ederse, Avrupa’nın ödemelerdeki özerkliği hakkında kullanıcılar için potansiyel etkileri olan ciddi soruları gündeme getirecektir.”

Son olarak, Panetta dinleyicilere, tercihlerini anlamak için “odak gruplarının” euro bölgesindeki iş paydaşlarından girdi toplayacaklarına dair güvence verdi.

Almanya’dan Gelen Talepler

Ekim ayında, Deutsche Bundesbank’ın anketi, ankete katılanların yalnızca yüzde 13’ünün dijital euro’nun başlatılmasını desteklediğini ortaya koydu. Ancak bu azınlık, Panetta’nın özel ödeme sağlayıcıları hakkındaki gözlemlerine bir miktar kredi verdi. Rapor ekledi,

“Dijital euroyu destekleyenlerin yüzde 65’i onu nakde iyi bir alternatif olarak ve yüzde 63’ü özel ödeme araçlarına iyi bir alternatif olarak gördü. Destekçilerin yaklaşık yüzde 61’i ayrıca dijital euro’nun dijitalleştirilmiş bir avronun parçası olduğunu buldu.”

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.