a
coinnet

Based Roll Ups Nedir? Kripto Dünyası İçin Ne Anla İfade Ediyor?

coinnet
coinnet

Blockchain Rollup’ları, birden fazla zincir dışı işlemi bir araya “tarayarak” fee maliyetlerini artırmadan Ethereum’da saniyedeki işlemleri artıran bir L2 ölçekleme çözümüdür.

Bu yazıda, Roll ups’ların neden gerekli olduğunu, Optimism ve Sıfır bilgi (ZK) toplamalarının ne olduğunu ve nasıl çalıştıklarını açıklayacaktır. Ayrıca farklı kripto toplama türlerini ve farklılıklarını karşılaştıracağız.

Optimism ve ZK Toplama Nedir?

Blok zinciri mimarileri hakkındaki rehberimizde açıklandığı gibi, toplamalar gibi blok zinciri ölçeklenebilirlik çözümleri, blok zinciri Trilemma’yı çözme ihtiyacından gelir.

Blok Zinciri Ölçeklenebilirliği Üçleme

Blok zincirleri aşağıdaki üç özelliğe sahip olmayı amaçlar:

  • Merkezi Olmayan: Sistem merkezi bir kontrol tarafından kontrol edilmez.
  • Güvenli: Sistem, %51 saldırıları BAĞLANTI EKLE, Sybil saldırıları ve tekrar saldırıları gibi güvenlik açıklarına karşı korunmaktadır.
  • Ölçeklenebilir: Sistem, hız veya işletme maliyetlerinden ödün vermeden büyüyebilir.

Blok zinciri üçlüsü, blok zinciri sistemlerinin özelliklerinin yalnızca üçte ikisine sahip olabileceğini belirtir. Sistem ölçeklenebilir ve güvenliyse, ademi merkeziyet feda edilecektir.

Blok Zinciri Toplama Nedir?

Blok zinciri toplama, Ethereum ölçekleme sorununu çözmeyi amaçlayan bir L2 çözümüdür. İşlemleri zincir dışı olarak işleyen ve ardından bunları bir L1’e paketleyen, sıkıştıran ve gönderen bir L2 zinciridir. Bu, fee ücretinin işlem toplamada işlem gönderen tüm kişilere dağıtıldığı anlamına gelir.

İşlemleri L1’e göndererek Ethereum’un güvenliğini devralırlar, çünkü toplamayı geri almak Ethereum’u geri almayı gerektirir.

İki ana toplama türü vardır ve bu zincir dışı işlemlerin sahte olmaktan ziyade meşru olduğu doğrulanma şeklinde farklılık gösterirler.

Based Roll Ups

Rollup’lar, en popüler Web3 teknoloji alanlarından biridir ve blok zinciri ölçeklenebilirliği sorununu çözmek için açık ara en umut verici seçenektir. Aynı zamanda, hala gelişmekte olan bir teknolojidir ve Web3 geliştiricileri hala nasıl geliştirilebileceğini araştırıyorlar.

Temelli rollup’lar bu kavramın en son yorumudur. Ancak Optimism ve ZK rollup’larla doğrudan rekabet halinde değildirler. Optimism ve ZK toplamaları durumu doğrulamak için farklı yaklaşımlar benimserken, temelli toplamalar sıralama ile başa çıkma biçimlerine göre tanımlanır. Geleneksel bir toplama, ister iyimser ister sıfır bilgili olsun – kendi sıralayıcısını kullanırken, ‘tabanlı’ bir toplama aynı amaç için temel Katman 1 protokolünü kullanır.

Roll Ups (Sıralama) nedir?

Sıralama terimi büyük ölçüde toplamalarla ilişkilendirilse de, daha geniş Web3 ekosisteminin ayrılmaz bir parçası olan bir süreci tanımlar. Esasen sıralama, bir zincir içindeki işlemleri sıralama işlemidir. İşlem, L2’lerin olduğu kadar Katman 1’lerin de ayrılmaz bir parçasıdır, ancak sıralayıcı tasarımları ağın türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.

Örneğin, büyük bir L1 ağının sıralamaya çok daha merkezi olmayan bir yaklaşıma sahip olması muhtemeldir. Oysa bir toplama protokolü merkezi bir sıralayıcı kullanmakla sınırlı olabilir.

Tabanlı bir toplama, standart toplama tasarımının bazı sınırlamalarını ele almak için L1 sıralamasının getirebileceği avantajlardan yararlanmayı amaçlamaktadır.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

coinnet