a
coinnet

BTCST VE EHASH ‘IN KARŞILAŞTIRILMASI

coinnet
coinnet

Kripto sektöründe Bitcoin kadar köklü bir geçmişi olan bir alan varsa, o da madenciliktir. Madencilik devrinin kapısı ilk olarak 2009 yılının başlarında Stoshi Nakamoto’nun Bitcoin partisini benimsemesi ile oldu. EHASH ve BTCST yeni rakip oldu.

Mdencilik sektörü doğduğundan bu zamana kadar dört alanda varlık gösterdi: Makine madenciliği, GPU madencilik, ASIG mdencilik ve FPGA madencilik. Madencilik sektöründeki her zorluk, madencilik ekipmanının yükselmesine sebep oluyor. Günümüzde kripto paradaki yükselmelerden dolayı alıcılar madencilik pazarına girmeye başladı. Ayrıca popülerliğin getirisi olan sıcak para da bu endüstriyi canlandırıyor. Bu durum da madencilik makinelerine yükselme ve yineleme olarak sirayet ediyor.

Makinelerin yükselmesiyle değişen mod sonucu kişisel madencilik de imkansız hale geldi. Örneğin CPU madenciliğinde hala çoğu kullanıcı kişisel madencilik modundadır. Ancak zorluk seviyelerindeki artış sonucunda sıradan madencilerin tek bir makine ile yapması oldukça zor hale geldi. Bunun sonucunda da grup madenciliği görülmeye başlandı. Maden havuzlarının çıkmasıyla bireysel madenciler de bu havuzlara madencilik makinelerini dahil ederek istikrarlı gelirlere sahip olmaya başladılar.

Tüm bu gelişmeler sonucunda sektörün gelişim sürecine bakıldığında, artık madencilik endüstrisi sistemsiz ve sıradan alıcıların bu sahaya katılmasına müsaade etmemekte. Kaliteyi arttırmak ve katılım eşiğini düşürmek için madencilik sahasında ortaya iki yeni madencilik modeli çıktı: “Bilgi işlem tokeni” ve “Bulut bilişim gücü.”

Grup madenciliğinde madencilik havuzunun kendi madencilik makinesine ve profesyonel bir yönetim ekibinin bulunduğu modele bulut bilişim gücü denmektedir. Yatırımcıların yalnızca bu profesyonel paketi satın alması yeterlidir.

Bilgi işlem tokeni ise öncesinde ipotekli olan, sonra zincirde token oluşturmak için kullanılan gerçek dünya varlıklarına eş değerdir. Bilgi işlem tokeni daha çok küçük ölçekli dijital varlıklar için likidite oluşturmaktadır. Token alıp madenciliğe giren alıcılar yine tokenlerini bozdurarak madenciliği durdurabilir.

Birbirinden farklı olsalar da her iki madencilik modelinin ortak noktası, tasarlanma sebeplerinin kullanıcıların lehine verimlilik sağlamak ve maliyeti düşürmek olmasıdır. Her iki modelin karşılaştırması, temsilcileri EHASH (bulut bilişim gücü) ve BTCST (bilgi işlem tokeni) temele alınarak yapılacaktır.

Güvenlik

Emniyetlilik konusunda sektöre duyulan şüpheler mevcut. Alıcılar satın alma gücünün realitesi ve varlıklarının güvenliği konusunda endişe duyabiliyor. Bulut bilişim güç sağlayıcılarının iddiaları konunun güvenliliği üzerine olsa da, kullanıcı sürece katılamadığından dolayı şüpheye düşebiliyor. Alıcılar madencilik makineleri satın alma, saha seçme ve makineleri yerleştirme gibi süreçlere çoğunlukla katılamazken, sadece bulut bilişim platformundaki büyük madencilik havuzunun resimlerine ve “kredi onayına” güvenmek durumunda kalıyor. Bu durum dolandırıcılığa davetiye çıkarırken basit kullanıcıyı da son derece savunmasız hale getiriyor.

Esasında bulut bilişim gücü, bilgi işlem gücünün token haline getirilmesiyle tüm verilerin şeffaf ve açık bir şekilde depolanmasını ifade eder. Kullanıcılar birçok veriyi kontrol edebilir durumdadır. Ayrıca madencilik sürecinde hesaplama tokenleri ve kazançlar kullanıcıların kendi adreslerinde kalmaktadır. Ancak anapara ve kazanç süre dolduktan ve platform yayınlandıktan sonra hesaplara geçmektedir.

Bahsedilen sebeplerden ötürü de bilgi işlem tokeni, bulut bilişiminden daha açık ve şeffaf olması sebebiyle daha güvenilirdir.

Pratiklik

Kolaylık göz önüne alındığında bulut bilişim gücü de, bilgi işlem tokeni de son derece elverişlidir. Her iki model de kullanıcıları sahada yer alma zorunluluğundan kurtarmaktadır. Her iki yöntem de kullanıcının yanında yer almakta ve pratiklik sağlamaktadır. Tüm bunlara rağmen bulut bilişiminin şeffaflığı kullanın faydalarını baltalar nitelikte olabilmektedir.

Yine de iki platform arasındaki en büyük ayrım fonların sistematiğinde ortaya çıkıyor. Bulut bilişim platformu, bahsedildiği gibi kazancı hizmet süresi dolunca kullanıcıya açıyor ve o vakte kadar kullanılamaz kılıyor. Buna karşılık bilgi işlem tokeni ise dijital parayla aynı sistemi taşıyor. Serbest bir likidite hizmeti alan kullanıcılar, token alarak katıldığı madencilikten yine tokenlerini satarak ayrılabiliyor. Kullanıcıların BTCST satın alırken madenciliğe adım atabilmek için 24 saat önceden bahis yapmaları gerekirken, Ehash için böyle bir zorunlulukları olmuyor.

Fayda Oranı

Verimlilik oranının odağı, madencilik gelirinin dağıtılmasını oluşturur. Bulut bilişim gücünde gelirler maliyetler düşüldükten sonra kullanıcılara ulaşır. Kullanıcılar, maliyet hesaplamalarındaki bazı ayrıntılara vakıf olamayabilir. Bu da bulut bilişim formunun kullanıcı gelirlerini kullanma riskini ortaya çıkarabilir.

BTCST’de ise hesaplama cüzdanı, akıllı sözleşmeler birçok veriyi not eder. Buna maliyet, kar dağıtım kuralları, madencilik çıktısı vs. dahil. Bu verilere günlük raporlar halinde kullanıcıların adreslerine aktarılır. Bu akıllı sözleşmeler insan müdahalesine tabii değildir ve kullanıcı mağduriyetini en aza indirir niteliktedir.

Tüm bunlara ek olarak bilgi işlem tokeninin bulut işlem gücüne göre daha avantajlı olduğu bir diğer nokta da “kaldıraç” rolü üstlenmesi, konumunu kolayca tasfiye etmiyor oluşudur. Yani kullanıcı piyasa arttığında tüm geliri alabilir durumdadır. Fakat piyasa düştüğünde de sürekli gelir kaynağı olan hesaplama tokenleri sayesinde yüksek kayıp yaşaması engellenmektedir.

Tüm bunların ötesinde EHASH ‘ın BTCST ‘ye göre en büyük avantajı, finansman esnekliğine yatkın olmasıdır. BTCST hem kar dağılımı hem de madenciliğe kısıtlamalar getirirken, EHASH ‘da kullanıcılar istediği zaman token alıp istediği zaman para çekebilir. Ayrıca EHASH ‘da kullanıcılar topluluk tönetiminde de var olabilir. Bu avantajlar da EHASH ‘ı daha eşitlikçi ve gelecek için daha umut verici hale getirmektedir.

Takipte Kalın!

Son dakika haberlerini anında öğrenmek için bizi takip edebilirsiniz. Twitter hesabımıza ulaşmak için lütfen linke tıklayın.

Bitcoin Balinaları Ortadan Kayboldu, Ayılar Kapıda mı?

Sanal Gerçeklik Platformu Dvision, Özel NFT Eserlerini Duyurdu

Türk Lirasındaki Düşüş, Kripto Varlıklara Olan İlgiyi Arttırdı

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.