a
coinnet
coinnet

“Blockchain nedir” sorusu, son yıllarca Google yada diğer arama motorlarında en popüler aramalardan biri oldu.

Peki, blockchain teknolojisi nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, blockchain merkezi olmayan bir bilgisayar ağı tarafından saklanan ve sürdürülen verilerdir.

Güvenilir teknoloji, bildiğimiz gibi dünyayı kökten değiştirebilir, verilerle nasıl başa çıkacağımızı ve değer aktarımını yeniden tanımlayabilir. Örnek olarak, blockchain teknolojisi herhangi bir bankadan geçmeden dijital parayı eşler arası göndermemizi sağlar. Bu, birçok geleneksel sektörde aracıyı ortadan kaldırabilecek bir teknolojidir: bankacılık, sigorta, eğlence, hükümetler ve daha fazlası. Hala gelişimin erken bir aşamasında olmasına rağmen, blockchain teknolojisi zaten gerçek hayatta kripto para birimleri, hükümet verilerinin depolanması vb. alanlarda kullanılmaktadır.

Bugüne kadar bilinen en iyi blok zinciri, kripto para birimi Bitcoin için kullanılan zincir’dir.

 

Peki Blockchain Nasıl Çalışır?

Blockchain teknolojisi birçok kitapta açıklanmıştır, ancak kilit noktalara bir göz atalım ve Bitcoin örneğini ele alalım:

Blockchain teknolojisi, paranın nereden geldiği ve nereye gittiği, işlemin zamanı, tutarı, ödenen ücretler ve diğer veriler gibi Bitcoin işlemleriyle ilgili bilgileri kaydeder. Tüm bu bilgiler bir tür konteyner olan bir “bloklar” zincirinde saklanır. Bitcoin durumunda, her blok yaklaşık 2.000 işlem için veri içerir (en azından 2017’nin sonlarından itibaren). Bu tür işlem blokları kriptografi yardımı ile geri bağlantılıdır.

Blockchains birçok farklı veri türünü saklayabilir: kripto para birimi işlemlerinin ayrıntıları, tapuların içeriği, sigorta kayıtları, sağlık geçmişi, trafik kazası geçmişi, mülkiyet değişiklikleri, vb. Ayrıca diğer uygulamalar için bir platform görevi görebilir.

Tüm işlemlerin dağıtılmış ve zaman damgalı defterleri olarak blok zincirleri, ‘düğüm’ olarak da adlandırılan merkezi olmayan (çoğu durumda) bir bilgisayar ağında depolanır. Her bilgisayar, söz konusu tüm blok zincirinin bir kopyasını saklar.

 

Blok zincirlerin özellikleri:

– Pratik olarak değişmezler, çünkü herhangi bir bilgiyi değiştirmek muazzam bir hesaplama gücü gerektirecektir ve bir blok zinciri ne kadar uzun olursa, o kadar güvenli olur.

– Şeffaf olma eğilimindedir, çünkü tipik olarak herkes tüm işlemleri görüntülemenizi sağlayan bir “blok zinciri gezgini” kullanarak bir blok zincirindeki verileri (örneğin Bitcoin gibi) görebilir. Bununla birlikte, bazı blockchain teknolojileri daha fazla anonimlik sunmaktadır.

– Merkezi olmayan olma eğilimindedirler, yani arkalarında merkezi bir otorite yoktur – geleneksel bir veritabanından farklı olarak, sahibinin isteğine göre kapatılabilir veya sansürlenebilir. Ve ağının bir kısmı düşse bile, bir blok zinciri 7/24 çalışmaya devam edecektir. Ancak daha merkezi bir yaklaşımla blockchain projeleri var.

 

Tüm bu özellikler bir araya geldiğinde günlük rutinlerimizin çoğunun daha etkili, şeffaf, daha hızlı ve daha ucuz olabileceğini görebiliyoruz..

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.