a
NFT

Bu Sosyal Medya Platformunda Gönderiler Silinemeyecek

coinnet
coinnet

Alternatif sosyal medya platformu Minds, artık kullanıcıların içeriklerini kalıcı olarak Arweave platformuna kaydetmelerine izin veriyor, bu da yayınlandıktan sonra kimsenin onu silememesini sağlıyor.

Kullanıcılar, hiçbir ödeme veya ek kurulum gerekmeden içeriklerini “permaweb” üzerinde yayınlamayı seçebilecekler. Minds CEO’su Bill Ottman Cointelegraph‘a birkaç dakika sonra içeriğin Arweave blok gezgini üzerinde görüntülenebileceğini ve sonsuza kadar veya en azından Arweave var olduğu sürece orada kalmasının planlandığını söyledi.

Bu, şirketin içerik altyapısında blockchain’in (veya Arweave terminolojisindeki bir “blockweave”) ilk büyük entegrasyonunu işaret ediyor. Minds, şirketin hizmetleri için ödeme yapmakta kullanılan bir Ethereum tokenına sahipken, sosyal medya platformunun kendisi tamamen geleneksel web sunucularına dayanıyordu.

Ottman, yeni özelliği başlatmak için George Orwell’in “Geçmiş silindi, silinme unutuldu, yalan gerçek oldu” diyen bir alıntısını yayınladı.

İçeriği kalıcı olarak saklama fikri, kripto para birimi alanında tamamen yeni değil. Hive gibi sistemler tüm gönderileri otomatik olarak blok zincirine kaydeder, ancak Ottman bunun ideal sonuç olmadığına inanıyor. Ottman bunun seçeneğe bağlı olması gerektiği görüşünde.

Herkes sosyal medya geçmişini sonsuza kadar saklamak istemeyebilir. Avrupa gizlilik düzenlemeleri, çevrimiçi platformlar tarafından “unutulma hakkını” belirleyecek kadar ileri gitmiş durumda. Böylelikle kullanıcılar, istedikleri takdirde yükledikleri her şeyi sosyal medya platformundan tamamen silebiliyorlar.

“Her gönderi için, kalıcı depolamanın gerekli olduğunu düşünmüyorum. Kalıcı olarak bir şeyler yayınlamak oldukça büyük bir mesele, pişman olacağınız hiçbir şey söylemeseniz iyi olur.”

Bu özelliğin getirilmesindeki en büyük sebep, hiç şüphesiz otoriter güçlerin uygulamış oldukları sansür politikası. Yayınlandıktan sonra kaldırılamayan veya değiştirilemeyen içeriğin de sansürlenmesi son derece zor olmalıdır.

“Kendinize sormalısınız, hangi 1984 senaryosunu istiyorsunuz? Tüm bilgilerin yakılabileceği bir senaryo mu istiyorsunuz […] yoksa daha fazla içeriğin kalıcı olmasını mı istiyorsunuz? “

Sosyal Medya Yeterince Özgür mü?

Ancak bir şirketin kurucularının sözlerine güvenmek yeterli olmayabilir. Twitter, 2012 yılında kendisini özgür ifadenin bir savaşçısı olarak görse de durumun böyle olmadığı anlaşıldı. Şirketin CEO’su Jack Dorsey, bu politikadan oldukça uzaklaşmış görünüyor.

Ottman, değişmez veri depolamanın daha yaygın hale geleceğine inanıyor. “Bu sadece teknolojinin kaçınılmaz evrimi. İşler daha kalıcı, daha şeffaf hale geliyor ”dedi. Ottman, şaşırtıcı bir şekilde, bu görüşün bizzat Dorsey tarafından paylaşıldığını belirtti.

Kaynak: Cointelegraph

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.