a
coinnet

12 Milyon İranlı Kripto Paraya Yatırım Yaptı

Kripto paralar konusunda zaman zaman katı tutumlar sergileyen İran’da 12 milyon kişinin kripto parası bulunuyor.

coinnet
coinnet

İran’da son derece popüler olan kripto paraların madenciliğinde zaman zaman yasaklama getiren hükümet yine de İranlı vatandaşların bu varlıklardan uzak durmasını sağlayamıyor. Ülkede yasak olmayan ticarete ilgi de bir o kadar büyük. 12 milyon İran vatandaşı yerel borsaları sıklıkla tercih ediyorlar.

7 ila 12 Milyon İranlının Kripto Parası Var

İran’da kripto para borsası olarak hizmet veren Bitestan’ın CEO’su Hamed Mirzaei tarafından yapılan açıklamaya göre İran’da 7 ila 12 milyon vatandaşın kripto varlığı bulunuyor. Mirzaei’ye göre bu yatırımcılar genellikle yerel borsaları takip ediyor ve ticaretini bu noktalardan yapmaya çalışıyor.

Mirzaei, Peyvast dergisi tarafından kısa süre önce aktarıldığına göre, “İranlıların günlük kripto işlemlerinin 30 ila 50 trilyon riyal (181 milyon dolar) arasında olduğu tahmin ediliyor, ancak kripto para ticareti konusunda herhangi bir düzenleme yok.” İngilizce iş portalı Financial Tribune tarafından hazırlanan bir rapora göre, yönetici ayrıca şunları da belirtti:

“Anlaşmaların yüzde 88’den fazlası yerel değişim platformları aracılığıyla gerçekleştiriliyor”

İran Merkez Bankası Vatandaşlarını Kripto Varlıklara Karşı Uyarıyor

Mirzaei’nin yorumları, bu yılın başlarında İranlı yetkililerin geleneksel pazarlardan sermaye çeken kripto varlıkları konusundaki endişelerini dile getirmesi ile birlikte gelmesi dikkat çekici bir gelişme oldu. Ülkedeki merkez bankası kişileri kripto paralar konusunda uyarmaya ve uzak durmalarını tavsiye etmeye başladı. Ancak milyonlarca insan yine de dijital varlıklara yatırım yapmayı sürdürdü.

O ayın ilerleyen saatlerinde parlamento yönetimi, Ulusal Vergi İdaresi’nden İran kripto para borsalarının sahiplerinin profilini çıkarmasını ve rapor vermesini istedi. Meclis Başkanı Mohammad Baqer Qalibaf, kripto ticaretine yasak getirmenin yeterli olmadığını belirtti ve CBI’ı sektör için kesin düzenlemeler geliştirmeye çağırdı. Temmuz ayında İslami Danışma Meclisi üyeleri, döviz piyasasına ilişkin kuralların kabul edilmesini amaçlayan bir yasa tasarısı önerdiler.

İranlı fintech şirketleri, bu yıl hükümetin kripto borsalarının operasyonlarını engelleme girişimlerine karşı olduklarını ifade ederek, kripto ticaretine ilişkin kısıtlamaların İran’ı fırsatlardan mahrum bırakacağı konusunda uyardı. Nisan ayında, CBI yerel bankalara ve para değiştiricilere ithalat için ödeme yapmak için yerel olarak çıkarılan kripto para birimlerini kullanma yetkisi verdi, ancak yetkililer diğer madeni para ticaretinin peşine düştü. Startuplar, kripto ticaretinin yasa dışı olmadığı konusunda ısrar etti ve yasa koyucuları ve düzenleyicileri, yaptırım uygulanan ülkenin merkezi olmayan para transferlerinden yararlanmaya devam etmesine izin veren kurallar benimsemeye çağırdı.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.