a

Güney Kore Kripto Vergilendirmesini 2023’e Erteleyecek

Güney Kore’de kripto para gündemini son zamanlarda işgal eden kripto vergi olayı bir yıl ertelenecek. Mecliste alınan karara göre Ocak 2023’ten itibaren vergi alınacak.

coinnet
coinnet

Kripto para işlemlerinden vergi almayı hedefleyen Güney Kore, bunu bir yıl erteleme kararı aldı. Kripto vergi konusunda ciddi baskılara maruz kalan hükümet, meclisten geçirdiği yasa ile bunu 2023 Ocak ayına erteledi.

Belirli Limit Sonrasında Yüzde 20 Vergi Alınacak

Güney Kore hükümeti tarafından çıkartılan kripto vergi yasasına göre, yıllık 2,5 milyon won ( 2 bin 253 dolar) üzerinde kazanç elde eden herkes yüzde 20’lik vergi dilimi içerisine dahil edilecekti. Kripto para piyasaları bunu oldukça yüksek bulsalar da iptal konusunda herhangi bir aksiyon alamadılar.

Ancak kripto piyasalarının baskıları en nihayetinde bazı konularda sonuç verdi. Buna göre, Güney Kore, kripto vergi sistemini bir yıl erteleme kararı aldı. Bu yılın Nisan ayının başlarında, maliye bakanı Hong Nam-ki, kripto vergilendirmesinin kaçınılmaz olduğunu iddia etti ve herhangi bir erteleme olasılığını reddetmişti. Vergi Alt Komitesi Başkanı Kim Young-jin, net bir hükümet tanımı olmadan kripto piyasasına vergi koymanın iyi bir fikir olmayacağına inanıyor. Young-jin:

“Sistemimizdeki kripto para birimlerinin yasal olarak nasıl tanımlanacağına dair net bir temel olmaksızın vergileri uygulamak için tutarsız bir sistem var… ancak yalnızca Kore’de vergilendirme düzenlemeden önce gelir” dedi.

Güney Kore, yalnızca düzenleme değil, kripto para düzenlemelerinde de son yıllarda öne çıkan ülkelerin başında geliyor. Buna göre Kara Para Aklama (AML) suçunu önlemek için bir takım yasalar çıkartan hükümet, kripto vergi konusunda da detaylı çalışmanın ardından harekete geçme kararı almıştı. Kripto para borsaları üzerinde de düzenleme yapan Kore, getirdiği ağır şartlar sebebi ile birçok borsanın bu süreçte kapanmasına sebep olmuştu.

Kripto Vergisi Kripto Ekosistemi İçin İyi mi Kötü mü?

Kripto vergisi ile ilgili yapılan ertelemenin piyasaları nasıl etkileyeceği konuşuluyor. Buna göre bu ertelemenin iyi olduğunu savunanlar, piyasanın henüz vergiye hazır olmadığı gerekçesini öne sürüyorlar. Liberter görüşe sahip insanlar herhangi bir vergilendirmeyi desteklemiyor gibi görünse de, piyasa uzmanları kripto pazarını yasallaştırdığı ve tanıdığı için bunun iyi bir şey olduğuna inanıyor.

Birçok küçük ve turist merkezli ülke, belirli turistik noktalarda kripto vergilerini muaf tutmayı ve kripto şirketlerine işlerini kurmaları için vergilendirme indirimleri sunmayı bile planlıyor.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.