Rusya, petrol şirketi Gazpromneft ile madencilik şirketi BitRiver arasındaki ortaklık sayesinde CO2’sini bir mega mining işletmesi için güç üretmek için kullanıyor.
ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları, Avrupa ülkesinde kripto para birimlerinin benimsenmesinde rol oynuyor. Ve dev Gazpromneft gibi petrol şirketlerinin doğal kaynakları sömürmek için yeni yollar aramasına neden oldu.
16 Haziran’da Rus petrol ve doğal gaz devi Gazprom’un bir yan kuruluşu olan Gazpromneft, bir İsviçre Bitcoin mining şirketi olan BitRiver ile kripto para madenciliği operasyonlarını sürdürmek için onlara enerji kaynakları sağlamak için 2 yıllık bir işbirliği anlaşması yaptığını duyurdu.
Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu tarafından paylaşılan bilgilere göre , iki şirket Gazprom’un Rusya’daki petrol çıkarma operasyonları sırasında açığa çıkan karbondioksitten (CO2) fazla elektriği kullanmak için birlikte çalışacak. Bu genellikle birçok şirket için bir sorundur çünkü onu atmosferde yakmaları gerekir, ancak Gazpromneft’in yaptığı daha iyi bir çözüm olabilir.
BitRiver’ın kurucusu ve CEO’su Igor Runets, şirketin Gazpromneft’in desteğiyle sonunda Rusya’da bir mining altyapısı kurmayı planladığını söyledi. Altyapı, 2 Gigawatt’a kadar elektrik gücüne ulaşacak. ABD madencilik şirketi Riot Blockchain tarafından yürütülecek. Teksas’ta inşa edilen tesislerden çok daha büyük sayısal verileri sahip.
“Önümüzdeki iki yıl içinde BitRiver, ek olarak yüksek ve istikrarlı güç tüketimi sağlayacak olan [petrol gazı] dahil olmak üzere 2 [gigawatt]’a kadar güç ölçeklendirmesi ile güç yoğun bilgi işlem için kendi veri merkezlerini oluşturmaya yönelik projeleri hayata geçirmeyi planlıyor.”
Bu, BitRiver’ın en iddialı projelerinden biri olacaktır. BitRiver, Amerika Birleşik Devletleri tarafından Rusya’ya karşı yaptırım paketi kapsamında yaptırım uygulanan ilk kripto para madenciliği şirketidir . Ancak bir ay sonra şirket , ABD’nin suçlamalarının “asılsız ve yanlış” olduğunu savunan bir bildiri yayınladı ve işletmenin her zamanki gibi çalışmaya devam ettiğini söyledi.
Bitcoin ve kripto para madenciliği, yüksek enerji tüketimleri nedeniyle birkaç yıldır çevrecilerin ilgi odağı haline geldi. Bununla birlikte, bunun gibi çabalar, petrol şirketlerinin CO2 emisyonlarını azaltmasına yardımcı olabilir.
Gazpromneft kripto madenciliği pazarına ilk kez girmiyor. 2020’nin sonlarında şirket, Rusya’nın Sibirya kentindeki petrol sondaj sahalarından birinde kripto para madenciliği için bir mekan açtı. Ancak o zamanlar madencilik çiftliklerini işletmek değil, madencilere elektrik sağlamak niyetindeydiler.
Öte yandan, bir CNBC raporuna göre , ABD’li petrol devi ExxonMobil, CO2’den kurtulmak ve aynı zamanda şirket için kar elde etmek için Bitcoin madenciliğinden yararlanmak için bir yıldan fazla bir süredir gizli bir proje üzerinde çalışıyor.
Belki de bunun gibi girişimler küresel görüşü değiştirmeye başlayabilir ve kripto madenciliğini sorunun bir parçası olmak yerine çözümün bir parçası olarak gösterebilir.
Telegram kanalımızı takip ederek haberlerimizden anında haberdar olabilirsiniz. Twitter hesabımız için de buraya tıklayabilirsiniz. Günün başka bir önemli haberini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.